Svijet
17

Erdogan pozvao na formiranje koalicione vlade

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je svoj prvi govor nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u Turskoj. Erdogan nije istupao u javnost nakon što je AK partija, koju je on osnovao, ostvarila rezultat daleko ispod onoga čemu se on nadao.

Erdogan je već održao sastanak s prvim čovjekom AK partije Ahmetom Davutogluom te s Denizom Baykalom iz CHP-a koji će, kao najstariji zastupnik, predsjedavati prvom sjednicom parlamenta u novom sazivu.

Govoreći pred stranim studentima koji su ove godine diplomirali u Turskoj Erdogan je još jednom pozvao na poštivanje volje turskog naroda koja je izražena na nedjeljnim izborima. Pozvao je sve da očuvaju stabilnost u zemlji kako ne bi došlo do pada stranih investicija.

“Svi bi trebali ostaviti po strani svoj ego i što prije formirati novu vladu”, rekao je Erdogan.

Čelni čovjek AK partije Ahmet Davutoglu, govoreći za TRT, rekao je kako Erdogan neće učestvovati u pregovorima o formiranju nove vlade te da će se uključiti jedino ako pregovori zapadnu u krizu te situacija eskalira.

“Ako svi budu obavljali svoje dužnosti i izvršavali svoje odgovornosti u skladu s ustavnim ograničenjima, kultura pomirenja će isplivati”, rekao je Davutoglu a mnogi vjeruju da je ovom izjavom poslao direktnu poruku Erdoganu.

Nakon što su mediji bliski Erdoganu prenijeli tri uvjeta koja on očekuje od koalicionog partnera koji će s AK partijom formirati vlast, Davutoglu je rekao kako niko nema pravo da u ime AK partije određuje bilo kakvu crvenu liniju ispod koje ova stranka neće ići.