Usporedba s logorom
3

Erdogan poručio da se akcije Netanyahua u Gazi ne razlikuju od akcija Adolfa Hitlera

F. H.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da se akcije premiejra Izreala Benjamina Netanyahua u vezi s Gazom ne razlikuju od akcija nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Ovo nije prvi put da je Erdogan usporedio Izrael s nacističkom Njemačkom, a turski predsjednik je u julu 2014. optužio Izrael da je "održao Hitlerov duh na životu" tokom rata s Gazom.

Associated Press izvještava da je na ceremoniji dodjele nagrada u Ankari Erdogan pomenuo video prikazan na turskoj televiziji koji prikazuje izraelske vojnike kako skupljaju polugole muškarce na stadionu u Gazi.

“Gledali smo izraelske nacističke logore na stadionima, zar ne ? Što je to? Sjećate se da su o Hitleru govorili na čudan način? Po čemu se razlikuješ od Hitlera? Natjerat će nas da čeznemo za Hitlerom. Postoji li nešto drugačije u Netanyahuovim postupcima u poređenju s Hitlerovim?", kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje rekao da Netanyahu prima svaku vrstu podrške od SAD-a, dodajući da i uz svu tu podršku, što su učinili više od 20.000 stanovnika Gaze, da su ih ubili.

Erdogan je ranije nazvao Netanyahua "koljačem Gaze", optužio ga za radnje koje predstavljaju "genocid" i pozvao da ga kazneno goni međunarodni sud za ratne zločine.

Izrael je opozvao svoje diplomate iz Turske u oktobru nakon što je Erdogan optužio Izrael za počinjenje ratnih zločina. Turska je kasnije opozvala i svog ambasadora iz Izraela.

Izrael je bio dugogodišnji regionalni saveznik Turske prije nego što je Erdogan došao na vlast, ali su se veze pokvarile nakon napada izraelskih komandosa 2010. na brod Mavi Marmara koji je išao za Gazu, dio flotile za razbijanje blokade, u kojem je ubijeno 10 turskih aktivista.