Svijet
67

Erdogan odgovorio na kritike SAD: Amerika da bude samokritična u vezi sa Gazom

Anadolija
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio da SAD moraju biti samokritične i da su njeni stavovi i izjave o tragediji u Gazi pogrešni i ofanzivni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Erdogan je u programu TGRT Haber odgovorio na kritike glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Jen Psaki da su njegove izjave o Izraelu „ofanzivne i pogrešne“ i istakao da ta Amerika i dalje i u ovoj situaciji tvrdi da Izrael ima pravo na samoodbranu, te poručio da su njene izjave „uistinu napadačke“.

Ističući da lično nije čuo tu kritiku SAD-a, Erdogan je kazao da želi pozvati SAD da budu samokritične u ovoj situaciji, jer je Amerika ta koja je do sada davala ofanzivne i pogrešne izjave.

„Ukoliko Amerika i dalje tvrdi da Izrael koristi pravo samoodbrane, ona se mora sama preispitati. Ona je ta koja se ponaša napadački. Mi u ovoj situaciji nikada nismo, niti možemo reći da je Amerika odlučujući faktor. Tako ne bi trebalo biti. Amerika danas u svijetu mora igrati važniju ulogu u uspostavljanju mira u svijetu. Kao članica Vijeća sigurnosti UN-a se mora ponašati pošteno“, kazao je Erdogan i dodao da činjenica da sada podržavaju Izrael tjera na razmišljanje.

Podsjetivši da je UN do sada usvojio 280 rezolucija u korist Izraela, Erdogan je zapitao kako je moguće da UN i SAD ne vide svirepa ubijanja ljudi i djece, pa čak i dok se igraju na plaži.

„Naravno njihova srca se ne stežu pri tim prizorima, a naša da, jer mi imamo drugačije veze. Baš kao što nastavljamo sa diplomatskim aktivnostima, neka nas puste da i mi govorimo što mislimo dok se naša srca stežu prilikom njihovih izjava. Pa za da čitamo tekstove koje bi oni pisali, a mi samo da ih čitamo? To posebno želim istaći“, zaključio je Erdogan.