Svijet
727

Erdogan: Izrael čini veća zlodjela od Hitlera

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da će uvijek govoriti protiv terorističke politike i genocida Izraela, te uporedio Hitlerov genocid nad Jevrejima sa onim koji Izrael trenutno provodi u Gazi.

Premijer turske Erdogan je u svojstvu kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj govorio na mitingu u Hatayu i tom prilikom odgovorio na kritike koje mu pristižu sa različitih proizraelskih adresa zbog njegovog oštrog osuđivanja Izraela.

"Pa za ime Boga, u čemu je razlika između Hitlerovih zlodjela i ovih što radi Izrael? Zbog čega se uznemiravaju? Izraelci bi trebali biti zadovoljni mojim poređenjem. Obraćam se izraelskoj vlasti, vi činite mnogo gore stvari prema Palestini od onih koje je Hitler činio vašim precima. Kako god je ono bio genocid, to što vi radite je još veći. Pa u čemu je razlika između retorike Hitlera i ovoga što govori mlada izraelska parlamentarka koja je kazala da treba pobiti sve palestinske majke i da je ubistvo palestinske trudnice jednim metkom dvije glave“, kazao je otvoreno Erdogan i dodao da su ti koji kritikuju njegove govore ustvari kukavice koje se time žele sakriti iza činjenice da nemaju hrabrosti usprotiviti se Izraelu.

Naglasivši da je Turska naravno protiv Hitlerovog zla, da je protiv zla antisemitizma, Erdogan je poručio da je Turska također protiv terorističkih država poput Izraela koje sada idu stopama Hitlera.

"Koliko god smo protiv antisemitizma, toliko se protivimo i islamofobiji. Zato ćemo pravdu zazivati glasno koliko god možemo. Izrael ćemo najoštrije osuđivati, pa kome god to smetalo. Nastavit ćemo štititi palestinsko pitanje", poručio je Erdogan i dodao da će i dalje činiti sve kako bi prizvao savjest ljudi na djelo.