|

Erdogan: Istražite da li su nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost uzroci terorizma

Erdogan: Istražite da li su nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost uzroci terorizma
20
A
Anadolija
15.11.2015. u 12:30
102
komentara
20

dijeljenja
Erdogan: Istražite da li su nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost uzroci terorizma Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uvodnim obraćanjem otvorio je danas u Antaliji Samit G20.
U obraćanju Erdogan je pozvao zemlje da ispitaju da li su nezaposlenost, siromaštvo ili nejednakost u svijetu uzrokovali posljednje terorističke napade. 

Obraćajući se na sastanku grupe Business 20 (B20) i Rad 20 (L20), koji se održava u okviru Samita G20, a prije sastanka sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, Erdogan je rekao da se o uzrocima terorizma mora raspravljati kako bi se mogao poraziti. 

"Brinem se nisu li svjetski kapital i finansijski sektor malo ljubomorni. Mislim da bismo morali razmisliti o tome. Ako pogledamo posljednje terorističke napade, moramo se zapitati da li je jedan od uzroka tog terorističkog napada ljubomora. Moramo istražiti da li su nezaposlenost, siromaštvo i nejednakost uzrokovali ove terorističke napade", kazao je Erdogan. 

Dodao je kako poslovna zajednica mora djelovati velikodušno kako bi eliminisala tu ljubomoru u svijetu. 

"Ova velikodušnost će također voditi rješavanju pitanja terorizma i siromaštva u svijetu. Ona će također eliminisati tu ljubomoru i zavist. Mi moramo zajedno riješiti ovaj problem", poručio je turski predsjednik. 

Kazao kako se pita da li finansijski svijet podržava mlade ljude u svijetu koji žele da postanu poduzetnici ili da li podržava nezaposlene žene.

"U Turskoj, mi govorimo o novim koracima za mlade ljude i žene koje žele investirati, koji će biti podržani od strane vlade. Ova inicijativa je veoma važna", kazao je Erdogan.

On je također rekao kako su održivi rast i implementacija u svijetu važni kao i inkluzivnost.  

"Inkluzivni rast će biti stalni elemenat G20 zahvaljujući doprinosu B20 i L20", rekao je Erdogan. 

Turski predsjednik je u obraćanju pohvalio doprinos Turske rješavanju problema nejednakosti. 

"Stopa nejednakosti će padati kako bude povećavana stopa rasta. Mi smo zapravo to postigli. Minimalna i prosječna plaća u Turskoj su porasle. Također smo preduzeli neke važne korake na polju zapošljavanja mladih i žena, kao i u uspostavi e-vlade, SMEs, investiranja, a u svemu tome, napravili smo značajan napredak. Vjerujemo da su to važni elementi socijalne politike", napomenuo je Erdogan.   
Prijavi grešku


Komentari (102)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...