Svijet
9

Objavljena zajednička deklaracija učesnika Samita G20 u Antaliji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Organizator Samita lidera zemalja G20 u Antaliji objavio je Zajedničku deklaraciju učesnika u kojoj su lideri najrazvijenijih ekonomija svijeta istakli odlučnost u uspostavljanju jakog i sveobuhvatnog rasta i obećali da će osigurati nova i kvalitetnija radna mjesta.

U Deklaraciji se navodi da su se lideri u Antaliji i okupili kako bi dogovorili zajedničko djelovanje u pravcu poboljšanja životnog standarda ljudi i osiguranju jakog, održivog i uravnoteženog ekonomskog rasta.

Lideri najrazvijenijih zemalja današnjice ističu da su svjesni neophodnosti aktiviranja svih političkih i društvenih mehanizama i uspostavljanja jakih veza saradnje s ciljem postizanja ekonomskog rasta i uspostave sigurnosti.

U Deklaraciji se dalje navodi kako su dogovoreni i načini implementacije kako bi data obećanja bila i ispoštovana i ekonomski rast ostvaren, a u daljem tekstu se navodi nužnost intenziviranja dijaloga zemalja G20 sa zemljama u razvoju koje imaju manje stope prihoda.

"I dalje postoje rizici i neizvjesnosti na finansijskim tržištima i neke geopolitičke poteškoće prerastaju u globalne probleme. Tome treba dodati da ekonomski rast na globalnom nivou ugrožavaju i smanjenje potražnje na globalnom nivou i strukturalni problemi", navodi se u zajedničkoj izjavi učesnika Samita u Antaliji.

Lideri su obećali da će nastaviti usklađivati svoje aktivnosti i makroekonomske politike s ciljem ostvarivanja održivog ekonomskog rasta. U tom kontekstu obećano je da će uspostavljanje ravnoteže rasta na globalnom planu.

"Povećanje ekonomskog rasta od dva posto u zemljama G20 do 2018. godine je cilj koji smo zacrtali prošle godine u Brisbaneu i ovdje u Antaliji ga ponavljamo. Naši prioriteti su otvaranje radnih mjesta, osiguranje inkluziviteta u ekonomiji, smanjenje nejednakosti, kao i implementacija svih strategija i reformi koje su u tom kontekstu dogovorene", navodi se u Deklaraciji.

Ističući kako su u protekloj godini ostvareni mnogi ciljevi i obećanja, lideri G20 ističu da je potrebno dodatno poboljšati saradnju s ciljem bržeg i efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

"Mehanizmom nadgledanja koji smo uspostavili ove godine ćemo pomno pratiti realizaciju planova, dogovora i obećanja. Akcioni plan Antalija koji smo osvježili na ovom Samitu, a koji uključuje strategije ekonomskog rasta i vremenski poredana obećanja, je pokazatelj naše odlučnosti da prevaziđemo poteškoće ekonomskog sistema na globalnom nivou", navodi se u Deklaraciji.

Ekonomski rast koji će osjetiti svih slojevi društva, nova i kvalitetna radna mjesta, iskorištavanje potencijala mladih su još neka od obećanja lidera koji su učestvovali na Samitu.

"Podsticat ćemo međunarodnu saradnju kao temeljni alat za efikasnu borbu protiv korupcije u slučajevima kada je to potrebno i kada je to u skladu sa nacionalnim pravnim poretkom. Podržavamo ukidanje imuniteta i oduzimanje imovine onih koji su je stekli korupcijom i mitom", poručili su lideri G20.

U oblasti uspostave pravednog i modernog međunarodnog sistema oporezivanja, lideri G20 su odobrili paket projekata BEPS.

Izražavaju nastavak razočaranosti zbog zastoja upravnih reformi i kvota Međunarodnog monetarnog fonda koji su usvojeni još 2010. godine, te pozivaju SAD da u što kračem roku odobri provedbu tih reformi.

"Pozivamo sve zemlje da u skladu sa nacionalnim kapacitetima povećaju pomoć zemljama koje su pogođene izbjegličkom krizom i nadležnim međunarodnim organizacijama", navodi se u Deklaraciji.

Lideri G20 dalje ističu da će sarađivati na unapređenju kapaciteta dugoročne spremnosti na suočavanje i rukovođenje krizama izazvanim velikim valovima migranata.