Svijet
0

Erdogan glasao u Istanbulu: Svi moramo poštovati volju naroda

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Turskoj se danas održavaju prijevremenii parlamentarni izbori, a svoju građansku dužnost ispunili su i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i aktuelni šef turskog parlamenta, Velike narodne skupštine Republike Turske, Ismet Yilmaz.

Predsjednik Erdogan je sa suprugom Emine Erdogan i kćerkom Sumeyye Erdogan glasao na biračkom mjestu u istanbulskoj osnovnoj školi Saffet Cebi, a ispred biračkog mjesta ih je ovacijama dočekala veća grupa građana.

Nakon obavljene građanske dužnosti, Erdogan je u izjavi za medije poručio da svi moraju poštovati rezultate izbora i volju naroda koja se pokaže večeras nakon prebrojavanja listića.

"Potreba da se ide na ove izbore rodila se jer na bazi izbora 7. juna nije mogla biti uspostavljena vlast i politička stabilnost. Danas smo svjesni koliko znači ta stabilnost i uvjeren sam da će ona biti postignuta. Birači će birati. Morat ćemo svi poštovati rezultate koji su volja naroda. Turska je prešla daleki put demokratskog progresa i sa današnjim izborima će taj pređeni put ovjeriti", kazao je Erdogan.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Erdogan je dodao da će izbornu noć provesti u Istanbulu.

Čelnik turskog parlamenta Ismet Yilmaz glasao je na biračkom mjestu u Sivasu, a nakon glasanja je izrazio nadu da će izborni proces u zemlji biti okončan u miru i uz najviša demokratska načela.

"Izbori su praznik demokratije. Izbori protiču u prazničnoj atmosferi i ako Bog da u miru i veselju će i završiti. Narod danas bira novi saziv parlamenta koji će u demokratskom sistemu rješavati sve probleme u Turskoj. Ovo je zemlja 78 miliona ljudi. Niko nije važniji od drugog i svi su jednakopravni i zajedno ćemo graditi svoju zajedničku budućnost i vrijednosti", kazao je Yilmaz.

Pozivajući brače da se u što većem broju odazovu na izbore, Yilmaz je kazao da su oči i um birača terazija kojom će procijeniti situaciju i dati glas onome koga smatraju vrijednim toga.

Prethodni parlamentarni izbori u Turskoj održani su 7. juna, ali rezultati izbora nisu donijeli novu vladu, pa je predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskoristio ustavnu mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora.

U izbornoj utrci za 550 zastupničkim mjesta Velike narodne skupštine Republike Turske učestvuje 16 partija i 21 nezavisni kandidat. Izborni prag za ulazak u vlast je deset posto. Prvi preliminarni rezultati očekuju se nekoliko sati po zatvaranju biračkih mjesta.