Svijet
33

Davutoglu glasao u Konyi: Izbori su praznik demokratije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Turskoj se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a predsjednik vodeće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i aktuelni premijer Turske Ahmet Davutoglu svoju građansku dužnost obavio je na biračkom mjestu u gradu Konyi.

Davutoglu je u pratnji supruge Sare glasao na biračkom mjestu u "Sukru Doruk" srednjoj školi u Konyi.

Ispred biračkog mjesta se okupila veća skupina građana koji su ovacijama pozdravili premijera Davutoglua, a on je nakon glasanja istakao da je Turska izrasla u vodeće zemlje svijeta u kojima se uporedo razvijaju demokracija i ekonomija zemlje.

„Danas na biračka mjesta ide 78 miliona turskih birača da još jednom obave svoju građansku dužnost. Prije svega, neka bude dobro po našu zemlju, narod i čovječanstvo uopće“, poručio je Davutoglu.

Podsjetivši da je prije dva dana obilježen Dan republike, odnoosno 92. rođendan Republike Turske, Davutoglu je kazao da je današnja država Turska sa demokratskim sistemom upravljanja izrasla u red vodećih zemalja svijeta u kojima se uporedo odvijaju procesi demokratskog, ekonomskog i socijalnog razvoja.

Pozivajući sve birače da izađu na izbore i pokažu svoju volju kao temelj uspostave vlasti, Davutoglu je kazao da izborni proces u zemlji protiče u demokratskom duhu i da nisu zabilježeni nikakvi problemi, te izrazio nadu da će tako biti i završeni.

"Prvi put u historiji u tako kratkom roku izlazimo drugi put na izbore. Koliko vidim, raspoloženje i obim izlaznosti su optimistični. Posebno želim kazati da postoje oni koji su spekulirali u vezi sa sigurnošću izbora i tako pokušali izazvati mali odziv birača. Poduzete su sve potrebne sigurnosne mjere u svim dijelovima zemlje i pozivam građane da vjeruju državi i njenim snagama sigurnsti. Ti pokušaji su posebno intenzivni bili na istoku i jugoistoku zemlje, ali vidite da se izborni proces u svim selima i gradovima odvija po planu", kazao je Davutoglu.

Naglašavajući da su demokracija i čovjek najveća snaga, Davutoglu je kazao da vlast predstavlja stvar povjerenja, da ona nije trajna, već da je služenje interesima zemlje i naroda trajnog karaktera.

Na upit novinara da li će u izbornoj noći održati tradicionalno obraćanje sa balkona sjedišta stranke, Davutoglu je kazao da će se svakako obratiti glasačima i cijelom narodu, jer je to lijep običaj koji je aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan uveo u periodu mandata premijera.

Prethodni parlamentarni izbori u Turskoj održani su 7. juna, ali rezultati izbora nisu donijeli novu vladu, pa je predsjednik Recep Tayyip Erdogan iskoristio ustavnu mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora.

U izbornoj utrci za 550 zastupničkim mjesta Velike narodne skupštine Republike Turske učestvuje 16 partija i 21 nezavisni kandat. Izborni prag za ulazak u vlast je deset posto. Prvi preliminarni rezultati očekuju se nekoliko sati po zatvaranju biračkih mjesta.