{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Epidemija se nezaustavljivo širi: Ebola stigla i u Evropu

7.10.2014. u 15:26
100
29
Epidemija se nezaustavljivo širi: Ebola stigla i u Evropu
100
Epidemija se nezaustavljivo širi: Ebola stigla i u Evropu
Virus ebole
Medicinska sestra iz Španije prva je žrtva virusa ebole izvan zapadne Afrike.
Medicinska sestra je bila dio medicinskog tima koji se brinuo za zdravlje 69-godišnjeg španskog svećenika Manuela Garcie Viejo koji je preminuo 25. septembra u bolnici u Madridu. Svećenik se ebolom zarazio prilikom svoje posjete Sierra Leoneu, gdje se brinuo o oboljelima.

Pretpostavlja se se kako se medicinska sestra virusom inficirala upravo zahvaljujući kontaktu sa ovim svećenikom, iako je i ranije bila dio medicinskog tima koji je skrbio o Miguelu Pajaresu, još jednom svećeniku koji se zarazio tokom svoje posjete Liberiji.

Dan nakon smrti svećenika Manuela Garcie Viejo, medicinska je sestra otišla na godišnji odmor, no u bolnicu se vratila nakon nekoliko dana sa temperaturom, nakon čega su je smjestili u izolaciju. Infekcija virusom ebole potvrđena joj je sa dva testa.

Direktor bolnice u Madridu, Antonio Alemany, kazao je kako žena nije imala nikakvih drugih simptoma osim temperature, te kako vlasti prave spisak svih ljudi s kojima je bila u kontaktu, kako bi mogli pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Žena je udata, nema djece i jedina se nalazi u karantini. Njezin muž, prijatelji i kolege se nalaze pod stalnom pažnjom i nadzorom ljekara.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako je u epidemiji ebole dosad preminulo više od 3.400 ljudi, a ovo je prvi slučaj infekcije izvan zapadne Afrike.

U toku višemjesečne epidemije, u zapadnoj je Africi ebolom inficirano više od 370 medicinskih radnika, a više od polovine je dosad preminulo. Doktori i medicinske sestre rade u izuzetno teškim uslovima, bez potrebne zaštite. Ipak, čak i u idealnim uvjetima, rizik za širenje infekcije je izuzetno velik.

Virus ebole se prenosi isključivo direktnim kontaktom sa zaraženom osobom preko tjelesnih tekućina osobe koja već pokazuje simptome zaraze.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: