|

EP za snažniju suradnju u borbi protiv ilegalnih igara online

EP za snažniju suradnju u borbi protiv ilegalnih igara online
0
F
FENA
16.11.2011. u 14:15
0
komentara
0

dijeljenja
EP za snažniju suradnju u borbi protiv ilegalnih igara online
Evropski parlament zatražio je od Evropske komisije da razmotri mogućnosti snažnije saradnje u cilju borbe protiv ilegalnih igara na sreću na internetu te da zaštiti posebno osjetljive skupine poput djece i mladih.
"Snažnija saradnja među zemljama članicama, zajednički standardi ili okvirna direktiva moguća su rješenja u tom smislu", kaže se u saopćenju EP-a objavljenom u utorak.

Taj sektor jedan je od rijetkih komercijalnih usluga koje nisu regulirane na evropskoj razini, a bilježi stalni rast ponude i broja igrača.

"Zemlja članica EU-a ne može riješiti takvo pitanje sama. Kako bi se učinkovito prevenirala ovisnost i kriminal, zemlje članice trebaju djelovati zajednički", rekao je autor izvještaja, njemački liberal Juergen Creutzmann.

Rezolucija, koja nije obavezujuća, priznaje da svaka zemlja EU-a ima pravo "regulirati i kontrolirati" sama svoj sektor. Međutim, zbog prekogranične prirode interneta "zajedničke norme koje se tiču modela nacionalnih licenci predstavljale bi važan korak prema većoj transparentnosti, prema lojalnoj konkurenciji i pravnoj sigurnosti", kaže Creutzmann.

"Internet je po svojoj prirodi prekograničan. Igre na sreću ne zaustavljaju se dakle na granicama", naglašava se u izvještaju, prenijela je Hina.

Igre na sreću na internetu uključuju veći rizik ovisnosti od drugih vrsta klađenja, zbog lakog pristupa i nedostatka kontrole, kaže se u rezoluciji. Stoga bi trebalo uvesti kontrole poput primjerice provjere dobi ili restrikcija za elektronsko plaćanje prije nego što počne bilo kakva aktivnost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.