{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK želi zaštititi djecu koja koriste internet

F
13.9.2011. u 16:47
0
3
EK želi zaštititi djecu koja koriste internet
0
EK želi zaštititi djecu koja koriste internet
Evropska komisija je u utorak objavila izvještaj u kojem je utvrdila da zemlje članice ne čine sve što je potrebno za zaštitu djece u korištenju internetom te najavila da će do kraja ove godine pokrenuti inicijativu u tom smislu.
Komisija je u izvještaju ocjenjivala kako zemlje članice provode njezine preporuke čiji je cilj da se djeca mogu koristiti mogućnostima koje pruža internet u potpunoj sigurnosti.

Komisija je zaključila da zemlje članice ne reagiraju primjereno ili imaju različit pristup u rješavanju pitanja upozoravanja na nelegalne i štetne sadržaje, zatim da ne djeluju dovoljno kako bi se djeci osigurao pristup njima primjerenim sadržajima te zajamčila veća sigurnost djece na društvenim mrežama, kao i zaštita od štetnih video-materijala.

"Djeca idu na internet sve više i sve mlađa kako bi istraživala uzbudljivi digitalni svijet. Hitno moramo učiniti sve kako bismo ih zaštitili u tom svijetu koji se stalno mijenja", rekla je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes, najavljujući da će do kraja ove godine predložiti strategiju za rješavanje tih problema.

Istraživanje na koje se poziva Komisija, provedeno među djecom od devet do deset godina, pokazuje da ona u prosjeku počinju ići na internet sa sedam godina. Trećina onih koji koriste internet služi se mobilnim telefonom, a 77 posto djece u dobi između 13 i 16 godina i 28 posto njih u dobi od devet do 12 godina, a koja koriste internet, imaju profil na nekoj od socijalnih mreža.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: