|

Eksplozivne pošiljke u SAD poslao Anwar al-Awlaki?

Eksplozivne pošiljke u SAD poslao Anwar al-Awlaki?
0
F
FENA
31.10.2010. u 18:30
5
komentara
0

dijeljenja
Eksplozivne pošiljke u SAD poslao Anwar al-Awlaki? Anwar al-Awlaki (Foto: AFP)
Više britanskih listova piše u nedjelju o čovjeku za kojega se vjeruje da istinski stoji iza pokušaja slanja eksplozivnih pošiljaka iz Jemena u SAD - Anwaru al-Awlakiju; "rođen je u Sjedinjenim Državama i posvećen njihovom uništenju", piše Independent on Sunday na naslovnici.
Al-Awlaki, 39-godišnji inženjer, lider Al-Qaide u Jemenu, jedini je američki državljanin koji se nalazi na CIA-inoj listi onih koje je dozvoljeno "uhvatiti ili ubiti".

On inače ima kriminalni dosje u Americi za podvođenje prostitutki, a sada je jedan od najopasnijih ideologa na svijetu, s velikim utjecajem na mlade muškarce pogodne za radikalizaciju. Tabloid News of the World opisuje ga kao "novog Osamu bin Ladena".

Sunday Telegraph, pored osvrta na Al-Awlakija, piše i o Ibrahimu Hassanu al-Asiriju, stručnjaku za eksploziv, koji važi za jednog od najfanatičnijih i najbezobzirnijih terorista Al-Qaide.

Navodi se da je Al-Asiri žrtvovao i vlastitoga mlađeg brata Abdullaha, angažiravši ga kao bombaša samoubicu u neuspjelom pokušaju atentata na saudijskog princa, u kojem je princ preživio a 23-godišnji mladić poginuo.

Independent piše da Britanija i SAD izdvajaju milione za vojnu i socijalnu pomoć Jemenu, kako bi se uz pomoć programa opismenjavanja, smanjenja siromaštva i visokog nataliteta suzbio rast terorizma.

Konstatirajući da je paket-bomba koji je otkriven u teretnom avionu u Britaniji, na putu za SAD, vjerojatno bio dizajniran da eksplodira tokom leta i obori avion na neki američki grad, Sunday Times zaključuje da "Zapad ne može stalno imati sreće", te da mora biti spreman nositi se s "inventivnim neprijateljem koji stalno testira našu odbranu", te da je "stalna pažnja cijena koju plaćamo za svoj način života".
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...