Jemen
0

Serija hapšenja nakon pošiljki sa eksplozivom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Jemenske snage bezbjednosti uhapsile su danas više ljudi za koje se tvrdi da imaju informacije u vezi sa pošiljkama upućenim SAD koje su sadržavale eksplozivni materijal, rekli su zvaničnici bezbjednosti.

Isti izvori navode da su osumnjičeni uhapšeni nakon analize telefonskih razgovora studentkinje Hanan Mohamed al-Sanavi, koja je uhapšena sinoć pod sumnjom da je poslala pošiljke iz Jemena, koje su kasnije zaustavljene u Dubaiju i Britaniji.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su dva paketa sa eksplozivom adresirana na jevrejske organizacije u Čikagu presretnuta u Dubaiju i Britaniji, što je izazvalo međunarodnu uzbunu.

Advokat uhapšene studentkinje rekao je agenciji DPA da ne zna gdje se njegov klijent sada nalazi i da je njeno hapšenje nezakonito.

Jemenska vlada saopštila je da je odlučna da nastavi borbu protiv terorizma i nakon slučaja sa pošiljkama iz Jemena, javila je državna agencija Jemena SABA.

"Mogu da potvrdim da se javljaju različiti i pretjerani izvještaji u vezi sa pošiljkama koji samo pomažu Al kaidi i u isto vrijeme štete borbi protiv terorizma", rekao je ministar informisanja Jemena Hasan al-Lavzi.

U međuvremenu, vodeći američki listovi pišu danas da su bombe sakrivene unutar paketa u avionu napravljene veoma stručno i da se neoubičajeno sofisticirane.
Pozivajući se na neimenovane zvaničnike list "Njujork tajms" piše da su otkrivene pošiljke dokaz da grupa saradnik Al kaide u Jemenu polako poboljšava svoje mogućnosti i sposobnosti da udari na SAD.

List "Tajms" piše da su u cijelu akciju umiješani i lideri Al kaide na Arabijskom poluostrvu, uključujući američkog državljanina radikalnog sveštenika Anvara al-Avlakija.

List navodi da je bomba otkrivena na aerdoromu u Dubaiju bila sakrivena u toner printera firme Hjelet-Pakard, kako se ne bi vidjela na skeneru.

"Način na koji je eksplozivna naprava povezana žicama ukazuje na rad profesionalaca. Bilo je postavljeno tako da ako ga skenirate sve komponente printera djeluju sasvim u redu", piše list pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Bomba otkrivena u Britaniji takođe je bila sakrivena u toneru printera.

List "Vašington post" piše da su istražitelji koncentrisali pažnju na saudijskog eksperta za bombe koji je prošle godine poslao svog brata u smrt u namjeri da ubije saudijskog princa.
 Ibrahim Hasan al-Asiri, 28-godišnji muškarac koji se nalazi na listi najtraženijih u Saudijskoj Arabiji, naredio je mlađem bratu Abdulahu, koji se pretvarao da se predaje, da stavi bombu u neku šupljinu na tijelu, navodi list.

Od posljedica eksplozije koja je uslijedila Abdulah je poginuo, a pripadnik saudijske kraljevske porodice Mohamad bin Najef, koji je i visoki zvaničnik za borbu protiv terorizma, je ranjen.

Vjeruje se da je Asiri napravio bombu koju je Nigerijac Faruk Abdulmutalab, obučavan u Jemenu, nosio u donjem vešu kada je pokušao da je aktivira na komercijalnom letu za Detroit prošlog decembra, piše list.