Žele nanositi ekonomsku štetu
0

Al-Qaida prijeti novim napadima na SAD

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ogranak Al-Qaide u Jemenu zaprijetio je u nedjelju da će nastaviti izvoditi više napada manjeg obima na Sjedinjene Države radi nanošenja ekonomske štete, naročito avionskoj industriji.

U saopćenju Al-Qaide za Arapski poluotok (AQAP), objavljenom u njenom online časopisu Inspire, navodi se da je za slanje dviju pošiljki sa bombama iz Jemena u SAD prošlog mjeseca, koje su presretnute u Velikoj Britaniji i Dubaiju, potrošeno samo 4.200 dolara, prenosi Reuters.

"Za nas je vrlo dobar posao da širimo strah u redovima neprijatelja i držimo ga na oprezu u zamjenu za nekoliko mjeseci rada i nekoliko tisuća dolara", ističe se u saopćenju AQAP-a.

"Svoj plan predstavljamo unaprijed jer, kao što smo ranije izjavili, naš cilj nije da ubijemo što više ljudi, već da nanesemo štetu avionskoj industriji, koja je tako važna za trgovinu i transport između SAD-a i Evrope", navela je teroristička grupa.

Sjedinjene Države su pojačale sigurnosne mjere na aerodromima i letovima nakon što je jedan Nigerijac prošlog decembra pokušao aktivirati eksploziv na letu iz Amsterdama za Detroit.

Al-Qaida u Jemenu je ranije preuzela odgovornost za taj incident.