|

"Bomba je bila snažna, zaustavljamo sve teretne letove iz Jemena"

"Bomba je bila snažna, zaustavljamo sve teretne letove iz Jemena"
0
F
FENA
30.10.2010. u 19:09
10
komentara
0

dijeljenja
"Bomba je bila snažna, zaustavljamo sve teretne letove iz Jemena" Foto: Reuters
Bomba pronađena u britanskoj zračnoj luci East Midlands na teretnom zrakoplovu za Sjedinjene Države bila je dovoljno snažna da ga je u slučaju eksplozije mogla srušiti, izjavila je u subotu britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May.
U svom odgovoru na takav razvoj događaja, Britanija će zaustaviti sve letove teretnih zrakoplova iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu.

"Mogu potvrditi da je naprava mogla eksplodirati i da se to dogodilo, zrakoplov se mogao srušiti", rekla je May nakon sastanka kriznog odbora britanske vlade.

Dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena su u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Chicago. Paketi su trebali biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se radilo o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji sigurnosti SAD-a.

Theresa May je izjavila da zasad nema informacijama da postoji trenutna prijetnja novim terorističkim napadima. Izravni putnički letovi iz Jemena u Britaniju zabranjeni su još u januaru, ali je May rekla da su potrebne konkretnije mjere.

"U suglasnosti s ministrom prijevoza Philipom Hammondom odmah smo obustavili letove svih teretnih zrakoplova u Britaniju, ili u tranzitu preko Britanije", naglasila je.

Barack Obama je odmah u petak naložio ministarstvu domovinske sigurnosti i svim drugim policijskim i obavještajnim službama da "poduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitile američke građane od tog tipa napada".

Obama je najavio da će SAD istražiti izvor tih sumnjivih paketa i njihovu povezanost s drugim terorističkim urotama, prenijela je Hina. Naglasio je da Al-Kaida Arapskog poluotoka, koja je bazirana u Jemenu, "nastavlja planirati napade na tlu SAD-a i na američke saveznike i prijatelje".
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...