Opasnost od radioaktivnog curenja
0

VIDEO / Eksplozija u nuklearki u Francuskoj

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U eksploziji u nuklearnoj centrali Marcoule na jugu Francuske poginula je jedna osoba, a četiri su povrijeđene. Postoji opasnost od curenja radioaktivnog materijala.

Prema izvještajima franucuskih medija, do eksplozije je došlo nakon požara u postrojenju za odlaganje radioaktivnog otpada. Marcoule je zapravo pogon gdje se obrađu i prerađuje nuklearni otpad, te kao takav nema reraktore, koji su tipični za nuklearne elektrane. Eksplozija se dogodila u 11.45 sati pored peći za preradu tog otpada.

"U ovoj vrsti peći postoje dvije vrste otpadnih materijala kao što su ventili, pumpe i alati, te otpadna goriva u koja spadaju rukavice i kombinezoni tehničara. Požar uzrokovan eksplozijom je pod kontrolom", rekao je glasnoogovornik odjela za atomsku energiju.

On je istakao je da nije došlo do curenja radioaktivnog materijala nakon eksplozije, ali su postavljeni sigurnosni parametri zbog rizika da do curenja dođe.

Nuklearka se nalazi u regionu Gard, na jugu Francuske u blizini Sredozemnog mora. Cijelo područje je osigurano, a povrijeđeni su prevezeni u bolnicu.