|

Francuska: Aktivisti Greenpeacea upali u nuklearku

Francuska: Aktivisti Greenpeacea upali u nuklearku
0
F
FENA
5.12.2011. u 11:14
3
komentara
0

dijeljenja
Francuska: Aktivisti Greenpeacea upali u nuklearku Foto: AP
Aktivisti Greenpeacea upali su u nuklearnu elektranu Nogeng-sur-Saine, od Pariza udaljenu 95 km, izvijestio je glasnogovornik organizacije, a informaciju je potvrdila i policija.
U saopćenju Greenpeacea stoji kako su njihovi aktivisti upali u nuklearku jutro oko 6 sati po lokalnom vremenu da bi "uputili poruku o tomu kako sigurna nuklearka ne postoji".

U nuklearku je, kako je izvijestila žandarmerija, upalo osam aktivista.

"Dio aktivista uspio se popeti na zaštitnu kupolu reaktora, gdje su istaknuli transparent "Ne postoji sigurna nuklearka", rekao je glasnogovornik Greenpeaceal Acel Renaudin.

"Cilj nam je bio ukazati na to da je vrlo lako ući u nuklearku, tj. da su francuska nuklearna postrojenja lake mete", rekli su iz Greenpeacea, objasnivši kako su Nogent-sur Sine odabrali jer je najbliže Parizu. Ukupno 75 posto električne energije u Francuskoj dolazi iz 58 nuklearnih reaktora diljem zemlje.

Posebni savjetnik francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Henri Guaino, u ponedjeljak je upozorio da bi trebalo izvući pouku iz upada Greenpeaceovih aktivista u nuklearnu elektranu te razmisliti o boljoj sigurnosti nuklearnih postrojenja.

Na novinarsko pitanje o incidentu za koji je odgovornost preuzeo spomenuti pokret, Guaino je odgovorio kako je to bilo iznimno neodgovorno.

"U svakom slučaju trebalo bi razmisliti o pojačanju osiguranja, kada je riječ o pristupu nuklearnim elektranama, dakle, trebalo bi iz ovoga izvući pouku. Ne smijemo dopustiti da se dogodi da bilo tko može tako jednostavno ući u nuklearku. Možete zamisliti što bi se sve moglo dogoditi", kazao je Guaino.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...