Svijet
5

Ekshumirano tijelo Pabla Nerude

Klix.ba
Tijelo čileanskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade, Pabla Nerude, ekshumirano je tokom vikenda kako bi se razriješila sumnja o njegovoj smrti, stara četiri decenije. Forenzičari tvrde da će ovaj potez teško dati adekvatne odgovore.

Tim istražitelja kopao je na Isla Negri, stjenovitoj hridi na pacifičkoj obali, gdje je Neruda živio. Eksperti tvrde da postoji mala nada da će ekshumacija pružiti odgovor na pitanje da li je jedan od najvećih pjesnika 20. stoljeća preminuo prirodnom smrću, kako je saopćeno, ili ga je tadašnji režim otrovao, kako smatraju njegov vozač i još neki ljudi.

Sudija Mario Carroza odobrio je zahtjev čileanske Komunističke partije za ekshumaciju, ali nije dozvolio korištenje nezavisnih stručnjaka.

Neruda, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1971. godine, najpoznatiji je po svojim stihovima romantičnog eroticizma te zbirci "20 ljubavnih pjesama i jedna Očajna". Bio je i ljevičarski političar i diplomata te blizak prijatelj predsjednika Santiaga Allendea, koji je počinio samoubistvo kako se ne bi predao u ruke trupa generala Augusta Pinocheta, 11. septembra 1973. godine.

U danima nakon puča, Nerudin dom su pretražile nove vlasti, a na obali okeana postavljena je vojna baza sa topovima uperenim direktno u kuću. Neruda (69) je bolovao od rata prostate, od kojeg je, navodno, i preminuo 23. septembra 1973.