Zbog sumnje da je otrovan
3

Čile naredio ekshumaciju posmrtnih ostataka Pabla Nerude

Klix.ba
Pablo Neruda
Pablo Neruda
Sud u Čileu je kao dio istrage o smrti pjesnika Pabla Nerude naredio ekshumaciju njegovih posmrtnih ostataka. Neruda je preminuo 1973. godine.

Ovaj dobitnik Nobelove nagrade, koji je bio poznat kao istaknuti ljevičar, je preminuo samo 12 dana nakon što je u vojnom udaru general Augusto Pinochet na vlasti zamijenio socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea.

Njegovoj porodici je rečeno da je on preminuo u jednoj klinici u Santijagu, glavnom gradu Čilea, zbog raka prostate. Vlada Čilea je 2011. godine pokrenula istragu zbog navoda o mogućem trovanju ovog pjesnika, koji je preminuo u 69. godini života. Datum ekshumacije još nije određen, prenosi BBC.

Pablo Neruda je pokopan pored svoje supruge Matilde Urrutia na Isla Negri, oko 120 kilometara zapadno od Santijaga. Neruda je bio komunista i veliki prijatelj predsjednika Allende. Istraga o njegovoj smrti je počela nakon što je Manuel Araya Osorio, njegov bivši vozač, rekao da su agenti prema naređenju generala Pinocheta pjesniku u klinici ubrizgali otrov.

Neruda je bio poznat kao veliki kritičar vojnog udara, koji je smatrao velikom izdajom svoje zemlje.