Svijet
0

Danas počinje ekshumacija Pabla Nerude

SRNA
Pablo Neruda
Pablo Neruda
U Čileu će danas početi ekshumacija posmrtnih ostataka pjesnika Pabla Nerude kako bi se tačno utvrdile okolnosti njegove smrti nakon informacija da su ga otrovali agenti režima Augusta Pinocheta.

Neruda je umro 23. septembra 1973. godine, samo nekoliko dana nakon vojnog puča kada je zbačen predsjednik Salvador Allende.

Tim istražitelja počet će ekshumaciju na ostrvu Negra u Pacifiku gdje je Neruda živio, javlja France press.

Međutim, forenzičari kažu da su male šanse da će ekshumacija donijeti odgovor na pitanje da li je jedan od najvećih pjesnika 20. vijeka umro prirodnom smrću ili je otrovan.

Zahtjev za ekshumaciju uputila je Čileanska komunistička partija.

Neruda, koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine, poznat je po svojim stihovima romantične erotike koji su posebno izraženi u zbirci "Dvadeset ljubavnih poema i jedna pjesma očaja".

On je bio ljevičar i diplomata, kao i blizak prijatelj socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, koji je izvršio samoubistvo ne želeći se da preda vojnicima Pinocheta 11. septembra 1973. godine.

Vojska je odmah nakon puča bukvalno okupirala ostrvo Negra i stacionirala ratni brod u neposrednoj blizini sa topovima okrenutim ka kući.

Očevici kažu da je Neruda, koji je tada imao 69 godina i bolovao je od raka prostate, bio veoma uznemiren i prepadnut nasiljem u zemlji, posebno nakon smrti Allendea.