U iščekivanju rezultata
3

Egipatski izbori i El-Sisijeva želja za dominacijom: U burnoj i vatrenoj regiji ishod je već poznat

L. S.
El-Sisi će vjerovatno nastaviti vladavinu Egiptom (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
El-Sisi će vjerovatno nastaviti vladavinu Egiptom (Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Biračka mjesta otvorena su u nedjelju u Egiptu na predsjedničkim izborima zasjenjenim ratom u susjednoj Gazi i ozbiljnom domaćom ekonomskom krizom. Prema izbornim pravilima, pobjednik bi se trebao proglasiti 18. decembra, ali svi ističu kako je ishod već sada poznat.

Vjeruje se da će na glasanju Abdel Fattah El-Sissi, 69-godišnji aktuelni predsjednik, osvojiti treći mandat. On je na vlasti već deset godina uzastopno, a posljednji put je uživao podršku birača od čak 96,9 posto glasova u svoju korist.

El-Sissi kao ministar odbrane zbacio bivšeg predsjednika Mohameda Morsija

Prije više od deset godina El-Sissi je svrgnuo prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, Mohameda Morsija, bivšeg predsjednika Stranke slobode i pravde (FJP) Muslimanskog bratstva. Morsijeva vladavina, pak, nije dugo trajala, jer je El-Sisi, tada ministar odbrane, zbacio Morsija u državnom udaru u julu 2013. godine.

Naime, Morsijeve autoritarne tendencije bile su u potpunosti vidljive u novembru 2012. godine, kada je sebi dao diktatorska ovlaštenja, što je izazvalo ljutite proteste. Morsi je bio duboko pristrasan, a njegov glavni prioritet je bio da do maksimuma islamizira nacrt ustava. Egipatska vojska je Morsija vidjela kao prijetnju zbog čega su zaključili da mora biti uklonjen.

Pogoršanje napetosti je kulminiralo protestima u junu i julu 2013. godine, kada su u masovnim pobunama milioni Egipćana zatražili hitnu ostavku Morsija. Nakon toga je uslijedio i ultimatum kojim je El-Sisi pozvao egipatske političare da "ispune zahtjeve naroda" u roku od 48 sati. Vojska je zaprijetila da će izraditi vlastitu "mapu puta za budućnost" ako se zahtjevi ignorišu.

Podrška demonstranata El-Sissiju (Foto: EPA-EFE)
Podrška demonstranata El-Sissiju (Foto: EPA-EFE)

Rezultati su na kraju bili katastrofalni. Umjesto da oslobodi svoju zemlju od političke i ekonomske krize, Morsi je produbio patnju odbacivši ultimatum vojske. U internet kampanji nazvanoj Tamarod ili pobuna na arapskom prikupljeno je 22 miliona potpisa kojom se predsjednik poziva da podnese ostavku, prenio je France 24.

Nakon ultimatuma Morsi je izgledao sve izolovanije, ministri su podnosili ostavke, liberalna opozicija je odbijala razgovarati s njim, a El-Sisija su podržavali milioni demonstranata na ulici, opisala je tada VOA. Dakle, El-Sisi je oduševio Morsijeve protivnike zato što je naredio predsjedniku da posluša zahtjeve ulice, što je pojačalo ionako visok ugled vojske među Egipćanima.

Inflacija i granica s Gazom El-Sisijeva najveća glavobolja

Godišnja stopa inflacije u Egiptu dostigla je novi rekord u augustu ove godine, dok zemlja u nedostatku novca nastavlja da se bori protiv povećanja cijena.

Naime, egipatska funta je izgubila više od 50 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar otkako je izbio ruski rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine. Prema zvaničnim podacima, 30 posto Egipćana je siromašno, saopćio je Associated Press u septembru ove godine pozivajući se na egipatsku statističku agenciju.

El-Sissijeva izborna kampanja (Foto: EPA-EFE)
El-Sissijeva izborna kampanja (Foto: EPA-EFE)

Drugi najveći problem s kojim se suočava El-Sisi tiče se drugog rata, odnosno onog geografski mu bližem, između Izraela i Hamasa.

Još početkom rata u oktobru ove godine, egipatski predsjednik izjavio je da bi milioni Egipćana odbacili prisilno raseljavanje Palestinaca na Sinaj, dodajući da bi svaki takav potez poluostrvo pretvorio u bazu za napade na Izrael.

"Egipat odbija svaki pokušaj rješavanja palestinskog pitanja vojnim sredstvima ili putem prisilnog raseljavanja Palestinaca sa njihove zemlje, što bi bilo na štetu zemalja regiona," rekao je El-Sissi, prenosi Asharq Al-Awsat.

Poručio je da je očuvanje nacionalne sigurnosti njegova najveća odgovornost. No, Egipat je otvorio prijelaz Rafah krajem oktobra kako bi omogućio liječenje ranjenih Palestinaca u egipatskim bolnicama na Sinaju.

U trci za predsjednika sa tri političara niskog profila

El-Sisi se suočava sa tri druga kandidata, među kojima su: Farid Zahran, šef opozicione Socijaldemokratske partije, Abdel-Sanad Yamama, predsjednik Wafd stranke i Hazem Omar, šef Republikanske narodne partije.

Predsjednički izbori u Egiptu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednički izbori u Egiptu (Foto: EPA-EFE)

Khattar Abou Diab, koji predaje političke nauke na Univerzitetu u Parizu, rekao je za VOA-u da su tri kandidata koji se kandiduju protiv El-Sisija slaba, dodajući da su izbori više referendum o popularnosti predsjednika. On je rekao da je stabilnost Egipta i dalje važna za budućnost regiona Bliskog istoka i da niko zaista ne želi da vidi bilo kakve poremećaje u Egiptu za sada.

Više od 67 miliona ljudi na ovim izborima imalo je pravo glasa, a njihovi konačni rezultati bit će objavljeni 18. decembra. Koliko god se govorilo o drugim kandidatima, stvarnost je drugačija i gotovo je pa sigurno da će El-Sisi nastaviti i dalje vladati Egiptom.