Svijet
22

Egipat: Vlasti uhapsile sedam Facebook aktivista

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatska policija uhapsila je sedmoricu muškaraca optuženih za korištenje Facebooka kako bi podsticali na nasilje protiv sigurnosnih snaga, saopćilo je u četvrtak ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ovo je posljednja u nizu mjera vlasti da uguši internetski aktivizam pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, prenio je Reuters.

U saopćenju se navodi da su muškarci, starosti od 21 do 43 godine, odgovorni za osnivanja mnoštva Facebook stranica, a na nekim od njih su objavljene adrese stanovanja nekih policajaca. Ovo je uslijedilo nakon što je ostalih 14 aktivista Muslimanskog bratstva optuženo za slična djela.

Mursijeve pristalice su se oslanjale na Facebook kao sredstvo organizovanja od jula kada su islamistički političari svrgnuti nakon masovnih protesta vojske protiv njegove vladavine, a vlasti su počele sa žestokim gušenjem njegovih pristalica.

Dok policija vrši gušenje demonstranata, bombaški napadi i pucnjave na sigurnosne snage postale su svakodnevnica. Država je saopćila da je suočena s terorističkom kampanjom koju je obećala ugušiti.

U saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je jedna od Facebook stranica "Puls Rabe" - što se odnosi na promursijev protestni kamp koji su vlasti uništile 14. augusta uslijed čega je poginulo na stotine Mursijevih pristalica.

U saopćenju se navodi da su sigurnosne snage ušle u trag "elektronskog otiska" kako bi ih uhapsili. Glasnogovornik ministarstva je odbio saopćiti više detalja.

Vlada je optužila Bratstvo da vrši napade, kazujući da su se okrenuli terorizmu, što islamistička grupa negira. Više hiljada Mursijevih pristalica je je uhapšeno otkako je počelo gušenje.