Čeka se potvrda vlasti
0

Dvije godine nakon cunamija japanski čamac doplovio do američke obale

Klix.ba
Maleni ribarski čamac doplovio je iz Japana do obala američke savezne države Washington, dvije godine nakon prirodne katastrofe izazvane cunamijem.

Konzervatori su otkrili plavo-bijeli čamac sa japanskim oznakama na poluostrvu Long Beach, a zvaničnici pretpostavljaju da ga je od japanske obale odbacio cunami iz 2011. godine, ali još uvijek čekaju potvrdu japanskih vlasti.

Vašingtonski Morski radni odred specijalizirao se u prikupljanju podataka o predmetima koje je voda donijela na obalu nakon japanske katastrofe, ali i u katalogiziranju drugog otpada na plažama.

Oni su izjavili kako nije bilo nafte niti bilo kakvog opasnog materijala u čamcu te da je bio potpuno prazan, s izuzetkom različitih morskih organizama. Čamac bi sada trebao biti očišćen parom kako bi se uklonile sve invazivne vrste, a javnost su zamolili da se drži što dalje od čamca dok se sve ne završi.

Odred je prijavio kako je najveći broj predmeta nakon japanskog cunamija do vašingtonskih obala došao u periodu između aprila i juna 2012.

Među otpadom koji je voda izbacila na obalu nalazile su se plutače, komadići stiropora, mali kućanski aparati, plastika, gajbe, hladnjaci, pa čak i nogometne lopte. Sudeći prema vremenskim prilikama, krhotine se na vašingtonskoj obali češće pojavljuju tokom zime i proljeća, nego ljeti.

"Višestruki pokušaji agencija fokusirani su na koordiniranje akcija neophodnih kako bi se zaštitili javno zdravstvo, sigurnost i okolina, kao i na saradnju sa japanskim konzulom u Seattleu, kako bismo saznali odakle je tačno čamac stigao i locirali njegovog vlasnika“, saopćio je vašingtonski Odjel za ekologiju.

U decembru prošle godine, pristanište teško 185 tona osvanulo je na obali Washingtona, a potvrđeno je da je stiglo iz Japana. U junu je doplovio još jedan čamac, a otkrivena je i nogometna lopta sa ručno ispisanim natpisom "Otsuchi Soccer Club“ (Otsuchi je japanski priobalni grad).

Zemljotres i cunami iz 2011. godine odnijeli su gotovo 16 hiljada života, a povrijeđeno je šest hiljada osoba. Velike oblasti su potpuno zbrisane, a uništen je ogroman broj građevina. Pretpostavlja se da je blizu pet miliona tona krhotina završilo u Tihom okeanu. Blizu 70 posto tih predmeta je potonulo u blizini obale, dok ostatak i dalje pluta okeanom. Kako navodi Nacionalna administracija za okean i atmosferu, otpad koji je ostao nakon cunamija sada je toliko raspršen da se više ne može vidjeti pomoću satelita.