Ptice i ribe se truju plastikom
0

VIDEO / Frižideri i čamci iz Japana nakon cunamija završili na plažama Havaja

Klix.ba
Razorni zemljotres i cunami koji je u martu 2011. godine pogodio Japan ostavio je iza sebe pustoš u toj zemlji. Nakon dvije godine posljedice cunamija su još uvijek primjetne, ne samo u toj zemlji već i na obalama Havaja čije plaže izgledaju kao deponija smeća. Na prvi pogled sve izgleda savršeno, ali kada se pogleda izbliza na pijesku se vide komadići plastike koje je more nanijelo.

Komadi flaša, komadi četkice za zube, različita ambalaža, pa čak i frižideri i čamci, sve se to nalazi na plaži Kamilo i dio je otpada koji je tu more donijelo nakon razornog cunamija u Japanu.

U organizaciji Hawaii Wildlife Fund kažu da je otpad koji pluta morem već godinama problem, ali da su stvari nakon cunamija postale još gore. Prema izvještajima koji dolaze iz Japana, 1,5 miliona tona smeća koji je nastao nakon razornog cunamija otplutalo je u okean. Ova organizacija sada pokušava očistiti plaže Havaja od morskog otpada, sastavljenog uglavnom od plastike.

Aktivisti organizacija koje se bave zaštitom okoliša od jeseni pa do sada su na obalama pronašli različite predmete na kojima je bio tekst na japanskom jeziku, što znači da su doplutali iz te zemlje. Među otpadom se tako našlo nekoliko frižidera, zamrzivača, pa čak i ribarski brod.

No, Megan Lamson, aktivisticu organizacije, najviše zabrinjavaju vidljivi tragovi ugriza na plastičnim bocama koje pronalazi. Kako je kazala za CNN, sumnja da su ti predmeti ustvari postali hrana ribama. Lamson možda sumnja, ali biologinja Lesley Jantz to sa sigurnošću može potvrditi. Ona je proučavala utjecaj morskog otpada na ribe i došla do poražavajućih saznanja. Za potrebe snimanja CNN-ove emisije otvorila je jednu od morskih riba kakve često završe na našim tanjirima. Iz njene utrobe je izvukla nekoliko komada neprobavljive plastike.

"To teško prolazi kroz probavni sistem", kaže Jantz.

Ona je također provela istraživanje nad 64 ribe različitih vrsta. Kada ih je razrezala vidjela je da u 20 posto njih ima plastike koju su pojele.

Istraživači sada postavljaju pitanje šta će se desiti ljudima nakon što konzumiraju ribe koje su jele plastiku iz mora i kakve su sve hemikalije apsorbovale u svoja tkiva. Kakav će to učinak ostaviti?

Nije ovo slučaj samo s ribama. Ptice koje su razrezali i analizirali u laboratorijama također su u svojim želucima imale komade plastike. David Hyrenbach, doktor iz jedne lokalne laboratorije, razrezao je albatrosa, a u njegovoj utrobi je našao komade tube paste za zube, komade četke, cijevi koje se koriste u medicinskim ustanovama i još mnogo različitih predmeta. Osamdeset posto želuca ove ptice bilo je napunjeno plastikom.

"Mi zapravo ne znamo stvarni učinak ove vrste otpada. On postaje problem koji je izražen diljem svijeta", kaže Monteno Morishige iz organizacije koja se bavi zaštitom okoliša.