{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Duraković: Arapske zemlje ne smiju šutjeti tako kukavički kada je u pitanju Palestina

5.8.2014. u 08:24
123
38
Duraković: Arapske zemlje ne smiju šutjeti tako kukavički kada je u pitanju Palestina
123
Duraković: Arapske zemlje ne smiju šutjeti tako kukavički kada je u pitanju Palestina
O pogromu u Gazzi piše se i govori u cijelome svijetu, protestira se na različite načine. Karakteristično je da palestinski jauk dopire do savjesti i srdaca značajnog dijela tzv. običnih ljudi u zapadnome svijetu, ali ne i njihovih vlada koje ostaju uglavnom nijeme i bešćutne ne samo prema pogromu u Gazzi već i prema javnom artikuliranju savjesti svojih građana.
Time te vlade postaju višestruko odgovorne, pa tako i njihovo zagovaranje demokracije, humanosti, borba za ljudska prava i druge univerzalne vrijednosti postaju obično licemjerje: u slučaju Palestine, oni izdaju vlastite najviše proklamirane vrijednosti.

Naivno je vjerovati kako takva veleizdaja neće imati, na duge staze, teške posljedice – i lokalno i globalno, čak i za same te vlade. Ne čini zločin samo onaj ko je egzekutor već i onaj ko mirno posmatra taj zločin a mogao bi spasonosno djelovati, i obavezan je na to po poziciji moći koju ima kao i po osnovu vlastitih proklamacija humanosti ili zaštite ljudskih prava.

No, palestinska tragedija je, na žalost, prilika da se osmotri pozicija i onih – čak naročito njihova pozicija! – vlada ili zemalja na čiji muk se ovih dana uglavnom ne obraća pažnja, budući da se ona usmjerava na Izrael, na savezničku podršku SAD-a i nekih drugih zapadnih zemalja. Treba osmotriti pasivnost arapsko-islamskog svijeta.

Egipat, kao najvažnija arapska zemlja, uveden je vojnim pučem u krug bespogovornih podanika interesima Izraela. Sirija je na stravičan način zadugo osujećena. Irak također: njega je Bušov „import demokracije“ totalno razorio. U Libiji, koja bijaše zemlja izobilja i sigurnosti, razbuktava se građanski rat sve surovije i na neizvjesno dug period. Neke druge arapske zemlje ili su u tradicionalno podaničkom odnosu, ili su naprosto paralisane strahom pred požarom koji se nazaustavljivo širi regijom. Zasad Turska snažno artikulira osudu agresije na Gazzu...

Dakle, nužno je u datoj situaciji postaviti pitanje: Koliko su aktivne arapske zemlje posebno i islamski svijet općenito u odnosu prema palestinskoj epskoj tragediji? One su, u većini, do bolesti ogrezle u svome oportunizmu, potonule u muk, idolopoklonički predane vlastitim faraonskim projektima i neislamskom hedonizmu (čast rijetkim izuzecima). Kur'anska parabola o Zlatnom Teletu i za njih je danas itekako karakteristična! U svome odnosu prema tragediji Palestinaca, te vlade, odnosno društva koja one vode, mogu provjeriti i valjanost vlastitoga (islamskog) vjerovanja, jer su, kao takvi, dužni opirati se svakom zulumu, a danas većeg zuluma nema od onoga koje se vrši nad Gazzom. Nisu odgovorni samo cionistički režim i njegovi saveznici na Zapadu već i njegovi saveznici na (Bliskom) Istoku – oni koji paravanom islamijjeta prikrivaju nezasitu hedonističku samoživost i koji svojom pasivnošću aktualiziraju pitanje da li danas uopće ima Ummeta.

Da se razumijemo: arapske, odnosno islamske vlade i društva, ne smiju šutjeti tako kukavički kako šute kada je u pitanju Palestina, ali isto tako sudbinski važan izraz njihove vizije i mudrosti bio bi sadržan u tome da također dignu snažan glas i da pruže otpor zulumu nad kršćanskim zajednicama u arapskom svijetu. Mudrost kultura nije u osvetničkim akcijama već u golemim kulturalnim sintezama. Na žalost, danas većina vlada i društava na svijetu jest pod utjecajem aktualne izraelske strahovlade: vlade na Zapadu, uglavnom, pred tom pomamom šute, kao i većina onih na arapsko-islamskom Istoku. Dotle se progone i uništavaju čitavi narodi, sistematski i barbarski se razaraju kulture, bolnice, škole (i to – gle ironije – upravo one UN-a!), a time se, zapravo, masakriraju same ideje koje su ljudskom rodu najvažnije, ako mu jest do progresa.
Izgleda da je još uvijek daleko svitanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: