{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Država Palestina od srijede u ICC-u, Abas najavljuje tužbe protiv Izraela

F
30.3.2015. u 15:02
3
29
Država Palestina od srijede u ICC-u, Abas najavljuje tužbe protiv Izraela
3
Država Palestina od srijede u ICC-u, Abas najavljuje tužbe protiv Izraela
Palestinci će u srijedu postati članovi Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) i najavili su tužbu protiv Izraela.
Glavna tema palestinske tužbe bit će navodni ratni zločini tokom lanjskoga rata u Gazi, te izraelska gradnja židovskih naselja na Zapadnoj obali.

"Najjači su argument židovska naselja", kaže Michael Sfard, ugledni izraelski advokat za ljudska prava koji više od desetljeća s Palestincima priprema tu tužbu.

Gradnja naselja službena je izraelska politika i međunarodna je zajednica općenito smatra kršenjem zakona ratovanja. Osim toga, kaže Sfard, tom se gradnjom škodi Palestincima jer gube zemlju i ograničava im kretanje.

"Po raspoloživim podacima bit će teže dokazati da bi i izraelsko ponašanje u ratu u ljeto 2014. spadalo pod jurisdikciju ICC-a", kaže Sfard.

Po podacima Ujedinjenih naroda, u 50-dnevnom ratu poginulo je više od 2.200 Palestinaca, među kojima i 530 djece. Izrael je izgubio 67 vojnika i šestero civila.

Palestinci su 2009. prvi put pokušali s tužbom pred jedinim svjetskim stalnim sudom za ratne zločine, ali su 2012. odbijeni jer nisu država. Zatim je 2012. Opća skupština UN-a glasanjem prihvatila Palestinu kao nečlanicu i promatrača.

Pod međunarodnim pritiskom da pruži Izraelu priliku, palestinski je predsjednik Mahmud Abas mjesecima odgađao, a kad su pregovori s Izraelom propali, i suočen sa sve glasnijim zahtjevima kod kuće, 31. decembra je potpisao Rimski statut, temeljni dokument ICC-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: