Svijet
0

Palestina: Prvi slučaj za Međunarodni krivični sud zločini u Gazi

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prvi slučaj koji će Palestinci prijaviti Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) bit će zločini Izraela proteklog ljeta, uljučujući rat u Gazi, najavio je tokom vikenda jedan pravni eskpert.

U petak su Palestinci formalno zatražili da se učlane u sud sa sjedištem u Haagu, što im otvara put za tužbe protiv izraelskih zvaničnika za ratne zločine na okupiranim teritorijama.

Izrael je sa svoje strane zaprijetio da će preduzeti oštrije mjere protiv Palestinaca zbog njihove odluke da se učlane u sud. Prije toga je blokirao transfer od preko 100 miliona dolara prihoda od poreza koji ubira u ime Palestinca, istakavši da također može njih prijaviti sudu.

"Nećemo dopustiti da se vojnici i oficiri IDF-a (izraelske odbrambene armije) odvuku u Međunarodni krivični sud u Haagu", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu na sjednici vlade u nedjelju, istakavši da oni koji bi "trebalo da se suoče s pravdom jesu glavešine Palestinske uprave koji su potpisali savezništvo s ratnim zločincima Hamasa".

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je potvrdio da će Gaza biti jedan od slučajeva dostavljenih sudu, ali je također najavio da će biti dostavljen dosije o širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, okupiranoj od 1967. godine.

"Glavni dosijei bit će agresija protiv Gaze i dosije naselja, jer je to zločin koji se nastavlja", rekao je Erekat.

ICC-e može da goni individue optužene za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene od 1. jula 2002. godine, kada je stupio na snagu osnivački sporazum suda Rimski statut.

Ako proces učlanjenja bude tekao kao što je planirano, Palestinci bi mogli da prijave slučaj početkom aprila, a pripreme su već u toku.

Šavan Džabarin, direktor organizacije za ljudska prava Al Hak, sa sjedištem u Ramali, rekao je da su Palestinci odlučili da tuže Izrael zbog akcija na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, počev od 13. juna 2014. godine. Tada je Izrael započeo masivan obračun na Zapadnoj obali nakon otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera. Taj incident, iza koga stoji Hamas, pokrenuo je čitav niz događaja koji su doveli do sedmonedjeljng rata u Gazi.

U ratu je ubijeno skoro 2.200 Palestinaca, velikom većinom civila, uključujući oko 500 djece. Na izraelskoj strani je poginulo 73 ljudi, od toga šestoro civila.

"Za slučajeve koji se prijavaljuju ICC-u potrebna je vrlo specifična geografska lokacija i vremenski okvir", rekao je Džabarin za AFP, istakavši da je isti datum odredila komisija UN-a koja istražuje kršenja ljudskih prava tokom rata u Gazi i perioda koji je tome prethodio.

Nakon otmice tinejdžera 12. juna, počelo je najveće hapšenje na Zapadnoj obali poslije više godina. Uhapšeno je više od 2.000 Palestinaca i ubijeno sedmoro na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Izrael je objavio da je pronašao tijela trojice otetih 30. juna što je izazvalo talas nacionalne žalosti i ljutnje i dovelo do otmice i ubistva jednog palestinskog tinejdžera u istočnom Jerusalemu u znak osvete. Njega su živog spalila trojica jevrejskih ekstremista nakon čega su počeli ljutiti protesti u arapskim dijelovima Jerusalema. U međuvremenu je pojačano raketiranje juga Izraela iz pojasa Gaze u reagiranju na izraelske napade na Zapadnoj obali. Dnevno je ispaljivano 70 projektila, što je navelo Izrael da započne vojnu ofanzivu. U isto vrijeme nastavljeni su neredi u istočnom Jerusalemu nesmanjenom žestinom, uključujući i više smrtonosnih napada na Izraelce.

Izrael bi također mogao da podnese kontra tužbe protiv visokih palestinskih zvaničnika rekli su izvori bliski izraelskoj vladi. Izraelski pravni eksperti navode da iako je palestinsko pridruženje sudu neprijatnost za Izrael ono može da dovede do praktičnih zakonskih rezultata.

Jedan nemenovani pravni zvaničnik rekao je da je Izrael spreman da se suprotstavi sopstvenim tužbama protiv visokih palestinskih zvaničnika i to odmah. Osnova za tužbe bit će patnerstvo i vlada jedistva koje je palestinski predsjednik Mahmud Abas uspostavio s Hamasom, što ga čini saučesnikom u napadima te organzacije na civile u Izraelu, navode izraelski mediji.

"Te tužbe koje su poduprte činjecama, dokumentima i iskazima, mogu biti podnijete već sutra ujutru", rekao je pomenuti zvaničnik.