Kraj teorijama zavjere
0

FOTO+VIDEO / Dosad neviđeni snimak otkrio uzrok rušenja WTC-a 7

Sarajevo-x.com
Dramatično urušavanje zgrade 7 WTC-a nekoliko sati nakon rušenja tornjeva u New Yorku u Al-Qaidinim napadima 11. septembra 2001. godine, već deset godina je predmet brojnih teorija zavjera. No, dosad neobjavljeni video je stavio tačku na te teorije te je dokaz da su neistinite, piše Daily Mail.

Oni koji su vjerovali da terorističke napade u New Yorku 11. septembra 2001. godine nisu izveli pripadnici terorističke organizaciej Al-Qaida, te da rušenje zgrade 7 nije uzrokovano napadom, sada su dobili dokaz da nisu upravu.

Video koji je nedavno objavljen konačno dokazuje da se zgrada 7 srušila zbog velike toplote koja se stvorila oko vatrom zahvaćeniih tornjeva WTC-a. Teorije zavjere su ukazivale na to da je zgrada 7 uništena eksplozivom.

U videu se vide donji spratovi zgrade 7 WTC-a, koja se nalazila preko puta tornjeva. Unutrašnje metalne grede zgrade su se počele savijati zbog zagrijanosti.

Zagrijavanje čeličnih greda je uzrokovalo rušenje spratova koji su padali jedan na drugi. Rezultat toga je rušenje kompletne zgrade. Iako potpuno rušenje nije snimljeno, video je dovoljan dokaz koji potvrđuje zvanične rezultate Komisije za istragu terorističkih napada.

Video je snimio reporter lokalne medijske kuće. Snimljen je sa sjeverne strane zgrade. Između zgrada u pozadini se vide brojni požari na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi.

Iako je zgrada 7 WTC-a bila odvojena od glavnog kompleksa, sa trećim spratom je bila povezana preko dva pješačka mosta.

Na videu je moguće vidjeti vatru na šestom spratu zgrade, a vidljive su i savijene čelične grede u njenoj unutrašnjosti.

Još uvijek nije poznato u koje doba dana je video snimljen. S obzirom na to da zgrada još uvijek nije bila srušena, video je nastao prije 17:21 sati. Reporter je jedina osoba koja je bila na ulici, tako da je jasno da je evakuacija stanovnika obavljena ranije.

Istražitelji su rekli da je pad južnog tornja u 9:59 sati, te sjevernog u 10:28 sati, nanio ogromnu šetetu zgradi 7 WTC-a, koja je gorjela sprat po sprat. Zbog toga je postajala sve nestabilnija, te se u konačnici i potpuno srušila.

Nakon istrage je saopćeno da je uzrok rušenja zgrade 7 zapravo kombinacija krhotina nastalih rušenjem tornjeva i nestanak vode u sistemu za gašešenje požara u zgradi.

U zgradi 7 je bila smještena Banka Salomon Smith Barney, uredi CIA-e, Ministarstvo odbrane i uredi kompanije ConEd.

Nakon napada na WTC, zaposlenici su evakuisani iz zgrade 7, pa žrtava nije bilo. Vladini analitičari su saopćili da su sve tri zgrade srušene zbog "totalnog progresivnog rušenja", što znači da velika oštećenja u blizini negativno utječu na zgrade u blizini.

Ukoliko uništenje nije ograničeno na jednu oblast, ono će imati domino efekt, sve dok se zgrada potpuno ne sruši.

Teorije zavjere su govorile da je vlada umiješana u rušenje zgrada te da je u njujorškim zgradama postavljen eksploziv. Oni su tvrdili da u Pentagon nije udario avion, nego da ga je pogodio projektil.