{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte najveću arhivu snimaka napada 11. 9. 2001.

S
27.8.2011. u 19:31
0
13
Pogledajte najveću arhivu snimaka napada 11. 9. 2001.
0
Pogledajte najveću arhivu snimaka napada 11. 9. 2001.
Dvije sedmice prije obilježavanja desete godišnjice od terorističkog napada u New Yorku, 11. septembra 2001. godine, neprofitna organizacija iz San Francisca objavila je najveću internetsku arhivu snimki napada.
Na stranici Archive.org objavljeno je 3.000 sati snimaka koje su tokom napada i sedam dana kasnije objavljivali vodeći američki i ostali svjeski mediji.

Arhiva snimaka o terorističkim napadima na Svjetski trgovinski centar nazvana je "Understanding 9/11". Brewster Kahle, osnivač internetske arhive, istakao je da je cilj projekta bio omogućiti ljudima da razumiju događaje tog kobnog dana kada je ubijeno blizu 3.000 ljudi kao i omogućiti ljudima da vide kako su mediji pratili taj stravični događaj.

Mnogi materijali koji se nalaze na stranici prvi put su online objavljeni. Tu se nalaze snimci ne samo CNN-a, CBS-a, NBC-a, ABC-a i FOX-a, nego i TV stanica iz Velike Britanije, Meksika, Iraka, Kine i mnogih drugih zemalja.

Sadržaj na stranici je lako pregledan i omogućava ljudima da na jednostavan način pregledaju snimke.

Jedanaesti septembra 2001. godine izvršen je niz koordiniranih napada. Pripadnici Al-Qaide oteli su četiri američka aviona. Dva su udarila u Svjetski trgovački centar na Manhattanu u New Yorku, treći u Pentagon, a četvrti se srušio u ruralnom dijelu Somerseta u Pennsylvaniji.

Za teroristički napad osumnjičen je Osama bin Laden, vođa Al-Qaid, koji je ubijen 2. maja u Pakistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: