{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donald Trump prihvativši kandidaturu za predsjednika obećao sigurniju Ameriku

22.7.2016. u 07:45
5
20
Donald Trump prihvativši kandidaturu za predsjednika obećao sigurniju Ameriku
5
Donald Trump prihvativši kandidaturu za predsjednika obećao sigurniju Ameriku
Foto: EPA
Donald Trump službeno je prihvatio kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) obećavši da će Amerika biti sigurnija zemlja. Kao predsjednik je obećao da će se zalagati za smanjenje stope kriminala te je kazao kako će se zalagati za provođenje zakona i reda u zemlji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U govoru održanom u Clevelandu, čime je i prihvatio nominaciju, Trump je obećao da će "staviti Ameriku na prvo mjesto", optuživši demokratsku protivnicu Hillary Clinton da je iza sebe, tokom mandata državne sekretarke, ostavila "smrt, razaranje, terorizam i slabost".

"Zločinima i nasilju koji danas pogađaju naš narod će uskoro doći kraj", rekao je Trump u Clevelandu.

Njegov govor bio je konstruiran tako da uspostavi atmosferu za predizbornu kampanju protiv Hillary Clinton, što je odgovor republikancima koji smatraju da je najbolji način na koji može ujediniti podijeljenu stranku da izloži zašto ta demokratkinja ne bi trebala biti izabrana 8. novembra.

Dok je mnoštvo uzvikivalo "Zatvori je", zbog njenog postupanja u američkoj vanjskoj politici,Trump im je odmahnuo i rekao: "Porazimo je u novembru“.

Dominirala je tema izgradnje zida između SAD-a i Meksika, a za mnoge od problema s kojima se zemlja suočava Trump je okrivio protukandidatkinju Hillary Clinton, bivšu sekretarku države, za koju je rekao da je marioneta u rukama korporacija.

"U ovoj utrci za Bijelu kuću ja sam kandidat reda i zakona", izjavio je Trump i dodao da je ovo vrijeme krize za SAD.

"Napadi na našu policiju i terorizam u našim gradovima prijetnja su našem načinu života. Bilo koji političar koji ne shvata ovu opasnost nije sposoban da vodi našu zemlju", dodao je on.

Trump je poručio da će zaustaviti zločine i nasilje koji haraju Amerikom, te da će zemlju ponovo "učiniti bogatom."

Predsjednički kandidat se osvrnuo i na vanjsku politiku zemlje, za koju smatra da je "katastrofalna."

"Irak je u haosu. Iran je na stazi ka nuklearnom oružju. Sirija je zahvaćena građanskim ratom i izbjegličkom krizom koja sada prijeti i zapadu. Nakon 15 godina rata na Bliskom Istoku, nakon triliona potrošenih dolara i hiljade izgubljenih života situacija je gora nego što je ikad bila", rekao je Trump i dodao da je to zaostavština njegove protukandidatkinje na izborima, Hillary Clinton.

Trump je obećao i da će poraziti "barbare IDIL-a", osvrnuvši se na napad u Orlandu koji se desio prije nekoliko sedmica, kada je ubijeno 49 pripadnika LGBT zajednice.

"Ovog puta teroristima je cilj bila naša LGBT zajednica, što nije dobro, mi ćemo to zaustaviti", rekao je Trump obećavši sve što je u njegovoj moći da zaštiti LGBT zajednicu od "nasilja i ugnjetavanja stranih ideologija mržnje."

Inače anti-gay nastrojena republikanska publika toplo je reagovala na ove riječi, a Trump im je poručio da mu je kao republikancu drago čuti ih da kliču onome što je upravo rekao.

Trump je obećao i finansijsku blagodat za srednju klasu Amerikanaca time što će pokrenuti pitanje trgovinskih sporazuma za koje smatra da su štetni za Ameriku.

I dok republikanci dobro reagiraju na njegovu politiku "Amerike prije svega" američki saveznici zabrinuti su Trumpovim stavovima o NATO-u i primjedbi da SAD neće pomoći drugim članicama ovog saveza u slučaju napada Rusije ako ne počnu finansijski ulagati više u savez.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: