Prisilno preseljenje
79

Dokument obavještajne službe: Izrael planira da sve Palestince iz Gaze deportuje na Sinaj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelska obavještajna služba izradila je dokument koji preporučuje prisilno preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze u Egipat, na Sinajski poluotok. O tome je sinoć izvijestio The Times of Israel.

Palestinci, kojih u Gazi živi 2,3 miliona su i ranije odbacivali ovakve prijedloge. Egipat je također protiv bilo kakvog prebacivanja Palestinaca na svoj teritorij.

Dokument ukazuje na moguće poteškoće međunarodnog odobravanja takvog poteza, ali istodobno opravdava prisilno preseljenje stanovnika kao rješenje problema izbjeglica koji traže utočište od rata.

Materijal također predstavlja nekoliko drugih mogućih rješenja. Jedan bi bio pustiti palestinske vlasti, koje sada kontroliraju dijelove Zapadne obale, da vladaju Gazom nakon završetka rata čiji je cilj uništenje Hamasa.

Prema The Times of Israel, izraelska vlada umanjuje važnost dokumenta. Ured premijera Benjamina Netanyahua rekao je za Haaretz da materijal predstavlja "početna razmatranja" o tom pitanju, kojim se vlasti sada ne bave jer su fokusirane na rat, a ne na ono što će se dogoditi dan poslije.

Palestincima prijeti scenarij raseljavanja, što ih podsjeća na godine 1948. i 1967., kada su stotine hiljada njih napustile palestinska područja.

U prvom arapsko-izraelskom ratu (1948.-1949.), kada je koalicija arapskih zemalja napala Izrael, 750.000 Palestinaca napustilo je svoje domove ili je iz njih protjerano. To nazivaju nakbom ili nacionalnom katastrofom.

Nakon šestodnevnog rata 1967. godine, tokom kojeg je Izrael okupirao Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i pojas Gaze te druge teritorije, za njima je krenulo još 320.000 Palestinaca. Izrael nastavlja okupaciju Zapadne obale kršeći međunarodno pravo i nastavlja graditi nova jevrejska naselja na tom području.

Tokom aktualnog sukoba, šef palestinskih vlasti Mahmoud Abbas rekao je da Palestinci neće napustiti svoju domovinu i neće dopustiti da ih iko protjera. Strahove mu je očito pojačao višestruko ponovljeni poziv Izraela stanovnicima sjevernog dijela Gaze da je napuste i presele južno od ovog pojasa, odnosno bliže granici s Egiptom.

Tel Aviv je to opravdavao time da želi spriječiti smrt civila na bojnom polju.