|

Doku Umarov: Svim silama na Soči

Doku Umarov: Svim silama na Soči
13
F
FENA
30.12.2013. u 09:10
319
komentara
13

dijeljenja
Doku Umarov: Svim silama na Soči Doku Umarov
Islamistički vođa Doku Umarov zaprijetio je da će spriječiti održavanje Olimpijskih igara u Sočiju.
Ovaj samoproklamovani emir Kavkaza stajao je iza samoubilačkih bombaških napada u moskovskom metrou u proljeće 2010., kada je poginulo najmanje 40, a povrijeđeno više od 100 ljudi, piše Blic i dodaje da je on naredio i napade u januaru naredne godine na aerodrom "Domodedovo", gdje je stradalo najmanje 37, a ranjeno oko 180 osoba.

Umarov je zbog tih napada u medijima nazvan "ruski Bin Laden". U februaru 2012. neočekivano je naredio svojim mudžahedinima da obustave napade na civilne ciljeve u Rusiji i skoncentrišu se samo na vojne i sigurnosne mete.

Međutim, pripreme ruskih vlasti za Zimske olimpijske igre u Sočiju, koje će biti održane u februaru, očigledno su uticale na Umarova da promjeni mišljenje. On je u poruci, koju su prenijeli mediji, najavio da će upotrebiti maksimalnu silu da zaustavi Olimpijadu na obalama Crnog mora, u blizini Kavkaskih planina.

"Danas moramo da pokažemo onima koji žive u Kremlju da naša dobrota nije naša slabost. Oni planiraju da održe Olimpijadu na kostima naših predaka. Na kostima mnogih mrtvih muslimana sahranjenih u našoj zemlji pored Crnog mora. Od nas, kao mudžahedina, traži se da to ne dozvolimo. Koristit ćemo sve metode koje nam Alah dopušta", glasila je poruka čečenskim teroristima, koju je snimio u šumi obučen u maskirnu uniformu.

Američki State Department je 2010. stavio "emira s Kavkaza" na listu globalnih terorista, zbog mogućih napada na tu zemlju i njene saveznike.
Prijavi grešku


Komentari (319)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...