Svijet
0

Rastu tenziju uoči ZOI: SAD upozorile avioprevoznike na bombe u pastama za zube

Klix.ba
SAD su upozorile avioprevoznike koji lete u Rusiju tokom Zimskih olimpijskih igara da eksplozivi skriveni u pastama za zube mogu biti prokrijumčareni u avione, javlja BBC.

Ministarstvo sigurnosti uputilo je upozorenje svim aviokompanijama koje će imati direktan let za Rusiju tokom igara u Sočiju. Vijeće za sigurnost Bijele kuće kazalo je kako redovno i razmjenjuje informacije sa domaćim i međunarodnim partnerima, te s onima koji organiziraju događaje poput igara u Sočiju. Do sada nije bilo nikakvih prijetnji zbog čega bi se izdalo upozorenje za putovanje u Rusiju.

"Ukoliko dobijemo informaciju u nadolazećim danima i sedmicama o promjenama naše procjene o putovanju u Soči objavit ćemo tu informaciju javno", rekla je glasnogovornica Laura Magnuson.

SAD su pozicionirale i dva ratna broda u Crnom moru u slučaju probijanja sigurnosti tokom ZOI-ja.

Strah je pojačan nakon dva suicidalna napada u Volgogradu u decembru i velikog broja prijetnji islamskih militanata u regiji Kavkaza.

Do sada su u SAD-u bila dva neuspjela pokušaja detoniranja eksploziva u avionima.

Britanac Richard Reid pokušao je pronijeti bombu u svojim cipelama 2001. godine, dok je Nigerijac Umar Farouk Abdulmutallab pokušao aktivirati eksploziv skriven u njegovom donjem rublju na liniji za Detroit 2009. godine.

Inače, napetost uoči Igara je porasla već odavno, a mediji koji nisu pod utjecajem Zapada pitaju se da li je sva ta priča o opasnosti "prenapuhana" samo zato što se Igre održavaju u Rusiji.