Svijet
0

Doktor: Breivik je koristio dum-dum metke

FENA
Napadač koji je pobio više desetina mladih kampera na norveškom otoku Utoyu koristio je posebne dum-dum metke koji se raspadnu u tijelu i uzrokuju najteže unutrašnje povrede, izjavio je u nedjelju glavni hirurg bolnice u kojoj se liječe žrtve pokolja u kojem su u petak ubijene najmanje 83 osobe.

Dr. Colin Poole, voditelj Hirurgije u bolnici Ringriket u Honefossu, sjeverozapadno od Osla, izjavio je da su hirurzi, liječeći 16 žrtava s prostrelnim ranama, našli samo male fragmente metaka u tijelima žrtava, dodajući kako su izlazne rane neobično male i slabe, prenose svjetske agencije.

"Takvi meci više ili manje eksplodiraju unutar tijela. Sva energija metaka pohranjena je unutar tkiva", rekao je Poole. "Oni nanose unutrašnje povrede koje su apsolutno užasne", dodao je.

Norveški napadač Anders Behring Breivik (32) otvorio je vatru na otoku Utoyu, usmrtivši najmanje 83 osobe. Sedam drugih poginulo je u eksploziji bombe u Oslu satima prije pucnjave. Breivikov advokat tvrdi da je osumnjičeni u oba napada djelovao sam.

Balistički stručnjaci kažu da su dum-dum meci manje težine i mogu imati veću preciznost s različitih udaljenosti. Obično ih koriste lovci na male životinje.

Poole, hirurg sa 26 godina staža u bolnici Ringriket, rekao je da su ti meci "hiperfragmentirani" i da daju zbunjujuće rendgenske snimke.

"To nam izaziva sve vrste dodatnih problema u radu s ranama koje izazivaju, s vrlo čudnim putanjama (metaka). Učinak koji izazivaju unutar tijela je kao hiljadu uboda pribadača", rekao je Poole.