Pomoć i dalje ne stiže
0

Dok se Hamas i Izrael optužuju, stanje u Gazi očajno

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 10.000 tona pomoći sa sedam brodova na putu za pojas Gaze još nije stiglo na tu palestinsku teritoriju, iako je prošlo više od sedmice dana otkako je prvi konvoj od šest plovila presrela i zaustavila izraelska mornarica.

Izrael i islamistički Hamas se međusobno za to okrivljuju. Izraelski major Guy Inbar izjavio je za njemačku novinsku agenciju DPA kako hamasovci neće da puste da pomoć prođe kopnom preko graničnih prijelaza koje kontrolira Izrael, prenijeli su izraelski mediji.

On je podsjetio da je Izrael još u utorak prošle sedmice, dan nakon smrtonosnog upada izraelskih komandosa na konvoj brodova, poslao osam kamiona s tovarom s brodova, uključujući i električna invalidska kolica.

Devet propalestinskih aktivista, turskih državljana, poginulo je u tom upadu, a nekoliko desetaka ljudi je ranjeno, uključujući komandose.

Taj tovar je još na graničnom prijelazu Kerem Shalom na jugu Izraela, a ostatak pomoći - cement, lijekovi, medicinska oprema, invalidska kolica, igračke i deke su još u stovarištima u luci Ashdod na jugu Izraela, naveo je Inbar.

On je naglasio da Izrael pokušava uskladiti prebacivanje tog tovara s međunarodnim organizacijama i Palestinskom upravom predsjednika Mahmouda Abbasa, koja kontrolira Zapadnu obalu.

Inbar je demantirao optužbe Hamasa da je transfer kolica na granični prijelaz bio propaganda i prevara, jer je Izrael navodno uklonio baterije iz njih, izjavivši da se baterije nalaze u mini skuterima.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhum rekao je da Izrael, koji je konfiscirao tovar, treba kriviti jer postavlja uvjete za transfer.

"Problem je s izraelskim okupatorom koji postavlja svoje uvjete i mehanizme kako želi, a ne kako žele međunarodne organizacije", rekao je Barhum, očito misleći na zahtjev Izraela da se prebaci samo cement koji će se upotrijebiti za određene projekte, i to one pod nadzorom.

Izrael strahuje da se cement i drugi građevinski materijal ne upotrijebe u vojne svrhe, za izgradnju utvrđenja militanata ili za tunele kojima se krijumčari oružje.

Inbar je rekao da je mnogim lijekovima koji su u tovaru s brodova prošao rok još krajem 2009. godine i da Crveni križ treba odlučiti hoće li ih prebaciti u Gazu, prenio je Tanjug.

Barhum, pak, tvrdi da je Izrael onaj koji odbija, a ne Hamas i da Izrael nastavlja manipulira svjetskim javnim mnijenjem. Glasnogovornik Hamasa je zato pozvao svijet da se umiješa kako bi se okončala blokada Gaze.