Dok narod gladuje
11

Kralj Swazilanda potrošio 30 miliona KM na automobile za svoje supruge

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kralj afričke države Swaziland Mswati III suočava se s optužbama da se kupovinom više od 100 vozila za svojih 14 supruga narugao siromašnim stanovnicima. Kralj je potrošio oko 30 miliona KM na vozni park koji broji 19 Rolls-Royce i 120 BMW automobila.

Očevidci kažu da su prošle sedmice primjetili nekoliko šlepera koji su iz Južnoafričle Republike dovlačili automobile u Swaziland, piše Daily Mail. Ako uzmemo u obzir da je prosječnom stanovniku ove afričke države potrebno 70 godina da zaradi novac koji mu je potreban da kupi samo jedan ovakav automobil, onda je jasno zbog čega je bahato ponašanje kralja izazvalo gnjev građana.

Vođa opozicije Wandile Dludlu kazao je da je ovakvo ponašanje u najmanju ruku izrugivanje siromašnim stanovnicima ove zemlje, ali i da ga ne čudi bahato i arogantno ponašanje kralja i njegove porodice te da je ovosamo jedan od načina kojima kralj pokazuje da zakoni za njega ne važe.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Novinar Mzilikazi wa Afrika podijelio je fotografiju šlepera koji dovlače vozila ističući kako je to jedna od najtužnijih scena kojoj je svjedočio u životu.

"Dok na jednom kraju države stanovnici umiru od gladi, kralj je odlučio da počasti svoje ljubavnice", rekao je Mzilikazi.

Kralj je na vlast došao 1986. godine i do danas je ostao apsolutni vladar države kojoj je 2018. godine promijenio ime u Eswatini. Ovo nije prvi put da se kralj ovako bahato ponaša, ističuu građani ove afričke države podsjećajući kako je kupovina jahte čija je vrijednost veća od 300 miliona KM prije nekoliko godina također izazvala bijes javnosti.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ovaj potez kralja uslijedio je samo nekoliko mjeseci nakon što su nezadovoljni radnici izašli na ulice zahtijevajući veće plate koje nisu dobili.

"Ne postoji ništa na svijetu što bi moglo opravdati to da nas godinama jedna porodica tlači i gura u siromaštvo, došlo je vrijeme da narod uzme ono što mu pripada", pozvao je vođa opozicije građane na bunt.