Svijet
56

Dogradonačelnik Nice: Tužiti one koji dijele fotografije burkinija i policije

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Zamjenik gradonačelnika Nice zaprijetio je podizanjem optužnice protiv osoba koje učestvuju u fotografisanju policije za vrijeme sprovođenja zakona o zabrani burkinija.

Izjava je došla nakon medijski popraćenog slučaja u kojem su francuski policajci natjerali ženu da skine burkini koji je odnedavno zabranjen na mnogim plažama u toj zemlji.

Zamjenik gradonačelnika Christian Estrosi je rekao da fotografije izazivaju salve vrijeđanja i prijetnje uperene protiv policijskih službenika. Kako bi spriječio ponavljanje ovog slučaja, Estrosi je rekao da će pokrenuti tužbu protiv onih koji budu pravili i dijelili sporne fotografije te protiv onih koji budu prijetili policiji.

Nica, Cannes i još nekoliko drugih francuskih gradova stavili su zabranu na nošenje burkinija na javim plažama zbog, kako se tvrdi, poštovanja prema moralu i sekularizmu te zbog opće higijene i sigurnosti.

Premijer Francuske Manuel Valls tvrdi da burkini simbolizira "tlačenje žena", dok je bivši predsjednik Nicolas Sarkozy prije devet godina izjavio kako burkini predstavlja provokaciju.