lifestyle
0

Francuska: Policija na plaži u Nici natjerala žene da skinu burkini

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U 15 francuskih gradova vlasti su zabranile nošenje burkinija, kupaćeg kostima za pokrivene muslimanke, zbog navodne zabrinutosti od novih terorističkih napada. Zbog toga je policija počela kontrolisati plaže i naređivati ženama i djevojkama da skinu burkini.

Na objavljenim fotografijama jasno je kako policajci naređuju jednoj ženi da skine burkini, dok joj drugi policajac vjerovatno piše prekršajnu prijavu.

"Sjedila sam na plaži sa svojom porodicom. Nosila sam običnu maramu i nisam imala namjeru plivati", rekla je 34-godišnja Siam koja je također odstranjena s plaže. Istakla je kako je bila razočarana nakon što su prisutni počeli aplaudirati i govoriti "idi kući", nakon što joj je policija naredila da se mora udaljiti s plaže, prenosi Guardian.

Posljednji grad u Francuskoj koji je donio odluku o zabrani burkinija je Nica, što je posljedica nedavnog terorističkog napada u tom gradu kada je vozač kamiona usmrtio više od 80 osoba.

Iako su određene nevladine organizacije podnijele tužbu protiv gradova koji su zabranili burkinije, sve više gradova se odlučuje za tu mjeru, kako bi spriječili eventualne sukobe između muslimana i nemuslimana u Francuskoj.