Svijet
1.7k

Sud ukinuo zabranu nošenja burkinija u francuskim gradovima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski gradonačelnici nemaju pravo da zabrane nošenje burkinija, odluka je Francuskog državnog vijeća donesena ovog petka, javlja CNN. Ova odluka poništava zabranu koja je već stupila na snagu u pojedinim francuskim gradovima.

Iako su se argumenti na sudu fokusirali na grad Villeneuve-Loubet na jugu Francuske, očekuje se da bi ova odluka mogla predstavljati presedan diljem zemlje.

Do sada je 15 francuskih gradova zabranilo nošenje kupaćih kostima koji pokrivaju cijelo tijelo osim lica, ruku i stopala. Službenici vlade kažu da je zabrana nošenja burkinija, koje najviše nose muslimanke, odgovor na rastuću bojazan od terorizma.

Sud u Nici, posljednjem gradu koji je zabranio burkini, svoju odluku obrazložio je time da je "burkini uvredljiv za religijska i uvjerenja drugih korisnika plaže“, te da se smatra prkosom ili provokacijom koja doprinosi pogoršanju napetosti u zajednici.“

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da je zabrana burkinija nelegalna i da su pokušaji da se on zabrani produkt islamofobije.

Zabrana nošenja burkinija uslijedila je nakon serije terorističkih napada u Francuskoj, između ostalih i napad u kojem su kamionom ubijene 84 osobe te ubistvo svećenika u sjevernoj Francuskoj, oba izvedena prošlog mjeseca.

Pri ukidanju zabrane sud je odlučio da je zabrana burkinija u Villeneuve-Loubetu “ozbiljno, i očito ilegalno, kršenje fundamentalnih sloboda kretanja, slobode vjerovanja i individualne slobode”.

Ranije su se ove sedmice društvenim medijima raširile fotografije policije na plaži u Nici pored žene u burkiniju, gdje se čini da primjenjuju zabranu nošenja ove vrste odjeće. Fotografije su uzburkale javnost i pokrenule žestoku raspravu o burkiniju.