Liderka Mijanmara
13

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi još uvijek nije osudila nasilje nad Rohinjama

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi meta je velikog pritiska zemalja s velikom muslimanskom populacijom, poput Bangladeša, Indonezije i Pakistana da zaustavi nasilje nad Rohinja muslimanima, a poruku joj je uputila i najmlađa nobelovka, Pakistanka Malala Yousafzai.

U izjavi na Twitter profilu Yousafzai je rekla Aung San Suu Kyi da svijet čeka da reaguje na nemire, a to je napisala nakon što je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson upozorio Aung San da ovakav tretman manjinske etničke skupine ugrožava reputaciju Mijanmara.

"Tokom proteklih nekoliko godina osuđivala sam ovakav tretman naroda Rohinja. Još uvijek čekam da moja kolegica, nagrađena Nobelovka učini isto", napisala je Malala na svom Twitter profilu.

I ministar vanjskih poslova Indonezije se u ponedjeljak sreo s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San kako bi pozvao na zaustavljanje prolijevanja krvi.

Aung San se nije očitovala u vezi problema s Rohinja muslimanima, a u jednom intervjuu 2013. godine rekla je: "Ne, ovo nije etničko čišćenje".

Yousafzai, koja je 2012. godine izbjegla smrt nakon što je pakistanski Taliban pucao u nju, pozvala je više zemalja da Rohinja muslimanima ponude hranu, sklonište te školovanje.

Najmlađa nobelovka u historiji upisala je studij filozofije, politike i ekonomije na univerzitetu u Oxfordu.