Uoči nogometnog prvenstva
1

FOTO+VIDEO / Do sada u Ukrajini ubijeno 80.000 pasa, bojkotujte Euro 2012

(Foto: AFP)
"Stop killing dogs" naziv je Facebook grupe koja bojkotuje sve češća ubistva pasa u Ukrajini. Naime, pretpostavlja se da je u posljednjih nekoliko mjeseci u ovoj zemlji ubijeno oko 80.000 pasa s ciljem "čišćenja" ulica uoči Evropskog nogometnog prvenstva.

Kako tvrdi Alexander Hirczy, austrijski veterinar, sve je počelo prije dvije godine.

"Rekli su mi da je ubijanje pasa počelo nakon što je iz sjedišta UEFA-e na adresu Nogometnog saveza Ukrajine sitglo pismo da riješe problem pasa na ulicama", kaže Hirczy.

Ovaj veterinar tvrdi kako u pismu nije opisan način na koji će se "čišćenje" pasa uraditi.

"Jednostavno su napisali da pasa više ne smije biti na ulicama. Vlasti su mogle reagirati na mnogo načina, napraviti im azile, pronaći im udomitelje... Umjeto toga, oni su ih počeli ubijati", dodaje Hirczy.

Kako prenose ukrajinski mediji, lokalna vlast unajmljuje profesionalce za ubijanje pasa.

"Ubijaju ih na različite načine. Upotrebaljvaju igle, otrov, ponekad ih ubiju iz običnog oružja. Njih nije briga da li su to psi lutalice ili nečiji kućni ljubimci. Ako se vaš pas nađe na ulici, možete se oprostiti od njega", kaže jedan od aktivista Facebook grupe "Stop killing dogs".

Iz ove još uvijek neformalne grupe poručuju kako je ovo velika sramota za Ukrajinu, UEFA-u i Evropsko nogometno prvenstvo. U cijelu priču se uključila i grupa Anonymous koji su poručili kako će se boriti protiv narušavanja prava ljudi i životinja.

"Nećemo vam oprostiti masovno ubijanje pasa niti ćemo oprostiti cenzuru koju namećete svom narodu", poručuju između ostalog Anonymousi u svojoj videoporuci.