{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina pred Euro poziva na okončanje ubijanja pasa lutalica

T
17.11.2011. u 16:26
0
2
Ukrajina pred Euro poziva na okončanje ubijanja pasa lutalica
0
Ukrajina pred Euro poziva na okončanje ubijanja pasa lutalica
Evropsko nogometnog prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini povod je rješavanja gorućih problema u gradovima širom ove dvije države.
"Evropski nogometni cirkus" koji će se naredne godine održati u Poljskoj i Ukrajini natjerat će čelnike dvije države da sve goruće probleme riješe što brže i efikasnije. Jedan takav u Ukrajini su i psi lutalice.

Veliki broj ovih životinja u posljednjih nekoliko mjeseci je bilo eutanizirano, a sada se s tom praksom mora prestati objavili su iz ukrajinskog Ministarstva okoliša.

Za rješenje problema nalaže se izgradnja azila za životinje koji bi spriječio ubijanje pasa lutalica, ali i riješio problem njihovog šetanja po ulicama.

Samo tokom prošle godine ubijeno je na hiljade pasa lutalica, koji su često bili otrovani ili ubijeni na različita načine kako bi se ulice očistile pred elitno sportsko takmičenje iduće godine. Na to su reagovale domaće i strane organizacije za zaštitu prava životinja.

"Danas se javno obraćam svim gradonačelnicima gradova sa ciljem da se zaustavi ubijanje jadnih životinja, te da im zajedno u roku pola godine izgradimo azil", rekao je ministar okoliša Mikola Zločevskij.

Ministrova izjava uslijedila je nakon sastanka sa predstavnicima udruženja Naturewatch koje se bori protiv okrutnosti nad životinjama.

"Ovo je pobjeda Ukrajine i njenih građana", rekao je John Ruane, šef Naturewatcha.

Pored svega, ostaje pitanje kako će se fizički spriječiti ubijanje pasa lutalica. Veliki ih je broj na ulicama glavnih gradova, a izgradnja azila će potrajati mjesecima.

Glasnogovornik ministarstva, Sergij Sirovatka, izjavio je za AP da će Vlada raditi na usvajanju pravne i druge regulative na osnovu koje će se zabraniti eutaniziranje životinja u čitavoj državi.

Psi koji ne budu mogli stati u azil bi, po uzoru na zapadne zemlje, trebali biti sterilizovani i pušteni. No, za to će se morati iznaći još veća sredstva, jer je kompletan proces izuzetno skup.

Još nije jasno da li će zabrana eutaniziranja biti samo privremena mjera, ili će ostati na snazi i poslije Evropskog prvenstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: