Neviđena okrutnost nad životinjama
0

Ukrajinske vlasti pse i mačke lutalice spaljuju žive

Sarajevo-x.com
Ukrajina i Poljska su domaćini Evropskog prvenstva koje će se na stadionima ovih zemalja igrati 2012. godine. Ukrajinska vlada užurbano vrši pripreme za ovaj veliki događaj kako bi sve bilo spremno za dolazak hiljada ljudi. No, te pripreme nažalost uključuju i nehumano uklanjanje pasa i mačaka lutalica.

Već godinama se aktivisti u Ukrajini bore protiv nehumanog načina rješavanja problema pasa i mačaka koje lutaju gradovima. No, njihovi zahtjevi nikada nisu uvaženi. Kako se Euro 2012 približava, tako situacija postaje sve gora.

Psi lutalice i mačke su prethodno ubijani zabranjenim otrovom ditilinom. Ovaj otrov napada respiratorne mišiće, što uzrokuje prestanak rada pluća i smrt. No, kako se bliži veliki fudbalski događaj, vlasti su počele upotrebljavati još nehumanije metode. Ono za šta vlada tvrdi da je "moderan i ekološki siguran način rješavanja problema lutalica" je zapravo njihovo spaljivanje u pokretnim krematorijumima. Životinje se spaljuju žive na 500 Celzijusovih stepeni.

Ukrajinski aktivisti vode borbu protiv ovakvih metoda već godinu dana. Jedan od direktora UEFA-e, Martin Kallen, javno je rekao da ne odobrava okrutne metode rješavanja problema sa životinjama.

Aktivisti su bijesni jer ukrajinske vlasti ne čine ništa kako bi se ova brutalna ubistva životinja zaustavila. Navijači iz drugih država su najavili bojkot EP-a, ali do sada nije bilo konkretnih poteza. Aktivisti i dalje nastavljaju svoju borbu za spas pasa i mačaka lutalica.