Memoari Anđela smrti
0

Dnevnik nacističkog ljekara Mengelea na aukciji

Sarajevo-x.com
Dnevnik nacističkog ljekara Josefa Mengelea ponuđen je na aukciji i predviđa se da će doseći cijenu preko 45.000 eura.

Mengle, poznatiji kao Anđeo smrti, odgovoran je za smrt preko 400.000 osoba i bezbroj strašnih medicinskih pokusa.

Eksperimentisao je na zatvorenicima u koncentracionim logorima, a njegova životna misija je bila kreirati čistu arijevsku rasu prikladnu veličini i snazi Trećeg rajha.

U svom dnevniku zatvorenike u Auschwitzu naziva "nižom vrstom", opisujući ih kao inferiorne morone, te dodajući kako ih treba "istrijebiti".

"Pravi problem je odrediti kada je ljudski život vrijedan, a kada ga treba prekinuti. Kontrola rađanja se može postići sterilizacijom onih sa manjkavim genima. Civilzacija mora poduzeti nešto kako bi se istrijebili genetski inferiorni moroni“, napisao je Mengele u svom dnevniku.

Očekuje se da će na aukciji kolekcionari podići cijenu novootkrivenim bilješkama nacističkog ljekara, čiji je režim u logoru u Auschwitzu u Poljskoj postao sinonim za okrutnost.

Aukcija će biti održana u Connecticutu u SAD-u, a firma Alexander Autographs, koja organizuje aukciju, odbila je dati ime osobe koja je trenutni vlasnik dnevnika.

Ono što je poznato jeste da je dnevnik pronađen u Brazilu, gdje je odbjegli Mengele preminuo od moždanog udara 1979. godine, no vjeruje se da je u posjed dnevnika došao neko blizak porodici Mengele.

Anđeo smrti, koji je 1945. godine pobjegao u Južnu Ameriku, dnevnik je počeo pisati 1960. godine. Ispisao je punih 180 strana, a tu svoju knjigu u kojoj je iznosio svoje bolesne zamisli nazvao je "Ilustrirana zoologija".

Mengele je bio opsjednut identičnim blizancima, zatvorenicima je ubrizgavao hemikalije kako bi promijenio njihovu boju očiju, a sve djevojke je sterilizovao.

U svojoj knjizi je naveo kako su "daroviti ljudi" u opasnosti zbog nekoliko milijardi morona.

On je također zastupao mišljenje kako bi svi ljudi trebali imati potvrdu da su "pogodni" za brak, te napadao feministkinje navodeći kako one biološki nemaju ista prava kao muškarci.

U knjizi je čak spomenuo i to kako je pomogao jednoj staroj kravi koja se zaglavila u blatu, i to je jedini prikaz njegove čovječnosti, objavio je britanski The Sun.

"Ne gajim simpatije prema nacističkim čudovištima, ali veoma je važno da takav dokument, poput Mengeleovog dnevnika, postane dostupan javnosti kao dokaz svih zlih djela počinjenih u prošlosti", kazao je kolekcionar Bill Panagopulos.