Za 2,2 miliona dolara
0

Prodaje se originalna Schindlerova lista

SRNA
Privatni vlasnik liste koju je Oskar Schindler sastavio radi spasavanja Jevreja od slanja u Hitlerove koncentracione logore može da se kupi za 2,2 miliona dolara, saopštio je danas prodavac. "To je jedina preostala kopija u privatnom vlasništvu", izjavio je specijalista za prodaju istorijskih dokumenata Geri Cimet i dodao da je riječ o "najvažnijem dokumentu iz Drugog svjetskog rata".

Listu su sastavili Schindler i njegov računovođa Itzhak Stern, a o njoj je napravljen i istoimeni film u holivudskoj produkciji.

Lista je označena datumom 19. aprila 1945. godine i ima 13 stranica, izjavio je Gary Zimet. Na njoj su imena 801 muškarca, sa podacima o njihovim zanimanjima i datumima rođenja.

Zimet, koji upravlja internet sajtom za trgovinu kolekcionarskim predmetima, kaže da je anonimni prodavac ponudio listu na direktnu prodaju prvom zainteresovanom kupcu.

Postojalo je sedam različitih verzija  Schindlerove liste, a do danas su sačuvane četiri, navodi Zimet. Po jedna se nalazi u Muzeju holokausta u SAD i njemačkom federalnom arhivu u Koblencu, a dvije se čuvaju u Memorijalnom centru "Yad Vashem" u Izraelu.