Svijet
17

Djed iz Britanije otišao u Irak da se bori protiv IDIL-a

Klix.ba
Jim Atherton je 53-godišnji Britanac koji se prije tri mjeseca odlučio uključiti u vojne redove odbrane od terorista Islamske države.

Atherton je dio kršćanske jedinice "Dwekh Nawsha" ili "Žrtvenici", a u protekla tri mjeseca četiri puta je učestvovao u direktnom sukobu sa militantima Islamske države (IDIL), prenosi Russia Today.

Britanac se posljednjih 20 godina bavio autoprevozom i ne posjeduje prethodno stečene vojničke vještine. Ipak, otac troje djece i djed dvoje unučadi prodao je svoj automobil, motocikl i brod, a zarađenih 25.000 eura potrošio je na put u sjeverni Irak i kupovinu potrebne opreme, oružja i municije.

Dobrovoljac koji se uputio na Bliski istok nakon gnusnih slika zlodjela terorističke organizacije ne može da shvati zašto bi se iko borio na strani zločinaca.

"Ne mogu da pronađem riječi kako bih to objasnio. To je jednostavna želja za ubijanjem, a kao izgovor koriste religiju", rekao je Atherton koji je trenutno stacioniran u mjestu sjeverno od Mosula. Prvenstvena uloga njegove jedinice jeste zaštita domicilnog stanovništva kojeg uglavnom čine arapski kršćani.

"Moja porodica je zabrinuta, ali mislim da su ipak ponosni na mene. Znam da sam ja ponosan na ono što radim i nadam se da ću ih vidjeti jednom kada se sve ovo završi", zaključio je Atherton.