{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanski Telegraph: Među borcima IDIL-a 330 osoba iz BiH

9.6.2015. u 11:49
29
340
Britanski Telegraph: Među borcima IDIL-a 330 osoba iz BiH
29
Broj militanata Islamske države raste iz dana u dan. Oko 3.000 boraca iz Tunisa priključilo se ovoj ekstremnoj grupi u Siriji i Iraku, a tu je i na hiljade ljudi iz evropskih zemalja, uključujući i zemlje bivše Jugoslavije.
Međunarodni centar za studije o radikalizaciji pri King's koledžu u Londonu uradio je mape kretanja IDIL-ovih boraca, odnosno napravio listu zemalja iz kojih oni dolaze u Islamsku državu. Prema njihovim informacijama, Tunis je dao najveći broj boraca, čak 3.000.

Vjeruje se da je Saudijska Arabija druga zemlja po broju borca koji su se priključili IDIL-u i pretpostavlja se da ih ima oko 2.500 u Iraku i Siriji, dok je na trećem mjestu Rusija sa 1.500 boraca.

Prema ovoj mapi s podacima do januara ove godine, iz BiH je otišlo 330 osoba, iz Srbije između 50 i 70, Albanije 90, Kosova između 100 i 150, te Makedonije 12, prenosi britanski Telegraph.

Skoro petina boraca su stanovnici ili državljani zemalja Zapadne Evrope, a samo iz Francuske otputovalo je 1.200 osoba. IDIL se proširio i do američkog kontinenta, tako je iz SAD-a otišlo 100 osoba, a isto toliko i iz Kanade.

Ovi brojevi porasli su tokom posljednjih mjeseci jer je IDIL napravio posebnu kampanju kojom traži pomoć u osvajanju Raqqe, Mosula i Ramadija.

Ovo je alarmiralo sve vlade svijeta i izazvalo strah zemalja u vezi sa tim šta da rade kada se ti vojnici vrate svojim matičnim kućama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: