Sedmogodišnji humanitarac
0

VIDEO / Dječak za jedan dan skupio 56.877 eura pomoći za Haiti

Sarajevo-x.com
Charlie Simpson
Charlie Simpson
Sedmogodišnji dječak iz Velike Britanije Charlie Simpson bio je iskreno potresen kad je vidio slike haićanske djece kako ih izvlače iz ruševina. Odlučio je skupiti 568 eura a na kraju je iznos donacija bio mnogo veći od očekivanog.

Predložio je majci da napravi formulare za donacije. Zatim su postavili formulare na internet tako da su bili dostupni svima. Charlie je zajedno s ocem organizovao humanitarnu vožnju bicikom kroz lokalni park.

Ruta im je bila osam kilometara. Nakon nekoliko sati pročulo se za dječaka velikog srca. Inspirisao je mnoge tako da su počele da stižu donacije sa svih strana.

"Bio sam tužan kad sam vidio te strašne prizore tako da sam morao nešto da uradim. Počeo sam da plačem i onda mi je sinulo. Iskoristio sam svoju ljubav prema vožnji bicikla kako bih prikupio novac. Nisam ni sanjao da ću na kraju skupiti toliku sumu", rekao je Charlie za Daily Mail.

Nešto što je počelo kao skromna vožnja kroz mali park, završilo je kao čin neizmjerne ljudskosti koja je potakla i druge ljude da pomognu nesretnoj djeci s Haitija, koja su ostala bez ičega.

Charlie je na kraju dana uspio da skupi 56.877 eura na web siteu JustGiving.com Donacije će proslijediti u UNICEF-ov fond za pomoć najmlađim Haićanima, kojima je potrebna voda, hrana, ljekarska briga i obrazovanje.

"Ovaj dječak je nevjerovatan. Zaista je predivno kad jedno dijete odluči da uradi sve što je u njegovoj moći da pomogne ljudima koje uopće ne zna. Ima nešto posebno u tome kad mališan iz Velike Britanije želi da pomogne djetetu s Haitija", rekao je predsjednik UNICEF-ovog fonda za pomoć djeci Haitija, Michael Newsome.