{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca zlostavljana i u svjetovnim dječijim institucijama

F
22.7.2010. u 11:22
0
3
Djeca zlostavljana i u svjetovnim dječijim institucijama
0
Djeca zlostavljana i u svjetovnim dječijim institucijama
Foto: Ilustracija
Fizičko i seksualno zlostavljanje djece nije se događalo samo u crkvenim ustanovama, već, prema sada dostupnim podacima, i u mnogim svjetovnim institucijama.
Poslije optužbi protiv crkvene dječije ustanove u pokrajinama Gornja Austrija i Beč, u vezi kojih državno tužilaštvo vodi istrage, dostupne su informacije o zlostavljanjima u državnim ustanovama.

"Oko 250 žrtava zlostavljanja iz čitave Austrije se do sada javilo", istakla je Christine Winkler-Kierchberger, šefica državnog tužilaštva za djecu i omladinu (KIJA) u Gornjoj Austriji.

Taj broj se tiče samo prijava iz Beča, Tirola, Forarlberga i Gornje Austrije, gdje su, nakon što su objavljeni slučajevi zlostavljanja u crkvenim institucijama, uspostavljene kancelarije za žrtve svjetovnih institucija unutar KIJA-e.

U Gornjoj Austriji, gdje KIJA, tek dvije sedmice ima svoju zvaničnu kancelariju za prijavljivanje zlostavljanja, prijavilo se do sada sedam osoba.

Te prijave se tiču prije svega 1970-tih i 1980-tih godina i pokrajinskih ustanova u Linzu i Leonsteinu.

"Prijavljena su teška tjelesna zlostavljanja, ali i seksualno nasilje", rekla je Winkler-Kierchberger.

Prema njenim riječima treba računati da će narednih mjeseci broj prijava brzo rasti.

"Ne radi se o pojedinačnim slučajevima, jer je do kasnih 1980-tih strukturalno nasilje u pojedinim institucijama bila svakodnevnica", kazala je Winkler-Kierchberger.

Posebno teški slučajevi, vezani za ranije metode, prijavljeni su u vezi doma u Linz-Wegsheidu. Tamo su postojale takozvane ćelije za korekciju. Prostor od četiri puta četiri metara sa samo jednim svjetlom služio je za izolaciju maloljetnika.

"Jedno lice je prijavilo da je u toj ćeliji bio sedmicu dana zatvoren bez odjeće", kazala je ona.

Pored toga postojao je i "krug udaraca", koji je predviđao da vaspitači stanu u krug, i udaraju rukama i nogama na maloljetnika u krugu.

Dalji drastičan slučaj zlostavljanja je sudbina jedne osobe koja je na čitavom tijelu istetovirana. Naime, uz prihvatanje vaspitača, vođe klanova među stanovnicima doma su s iglom i bojom redovno ubadali znakove pod njegovu kožu.

"Tek se nalazimo u fazi prihvatanja prijava. Do oktobra ćemo prikupiti prijave, i uspostavit ćemo kontakt s institucijama, pokušavajući da pronađemo odgovorne", najavila je Winkler-Kierchberger.

Nakon toga treba da se izrade prijedlozi za obeštećenje žrtava, od finansijskog, preko psihoterapije, pa sve do izvinjenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: