{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U oktobru protesti žrtvi seksualnog zlostavljanja u Vatikanu

S
25.9.2010. u 16:09
0
0
U oktobru protesti žrtvi seksualnog zlostavljanja u Vatikanu
0
U oktobru protesti žrtvi seksualnog zlostavljanja u Vatikanu
Foto: AP
Žrtve seksualnog zlostavljanja unutar Katoličke crkve održaće u oktobru proteste u Vatikanu zbog uloge Crkve u tom skandalu, saopštila je italijanska organizacija "La Colpa".
Asocijacije američkih žrtava pozvane su da učestvuju na protestima 31. oktobra, saopštila je ova grupa, prenosi agencija ANSA.

Italijanske žrtve seksualnog zlostavljanja sveštenika sastali su se u Veroni, na prvom skupu te vrste u zemlji, na kojem su razmijenili traumatična iskustva.

Skupu pod nazivom "Mi žrtve sveštenika pedofila", prisustvovalo je 350 žrtava, među kojima i 120 bivših štićenika Instituta Antonio Provolo, doma za gluve i nagluve.

Katolički sveštenici i laičko osoblje seksualno su zlostavljali 67 gluve djece na ovom Katoličkom institutu u Veroni u periodu od 1950-tih do 1980-tih.

Marko Lodo Ricini, portparol žrtava sa Instituta Antonio Provolo, rekao je da će u Vatikanu biti međunarodni protesti.

"Došao je trenutak da istina izađe na vidjelo", rekao je Ricini.

Italijanska Episkopalna konferencija u maju je saopštila da je u proteklih 10 godina oko 100 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece unutar Crkve prošlo kroz "kanonske procedure".

Katolička crkva bori se sa najgorom krizom posljednjih godina od objavljivanja izvještaja u novembru 2009. godine u kome se razotkrivaju slučajevi u kojima su sveštenici serijski seksualno zlostavljali djecu u Irskoj, kao i zataškivanja. Slični sučajevi pojavili su se u javnosti u Belgiji i u Njemačkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: